Καστανιές σύνοραΣε μία μέρα είχαν επιστρέψει κάτοικοι της Σαμοθράκης οι οποίοι είχαν βρεθεί με σκάφος στον Αίνο.

Άμεση πρέπει να είναι η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη, καθώς κατηγορούνται από Τούρκους, ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή των Καστανεών, καθώς αν θεωρηθεί τυχαίο περιστατικό και μάλιστα μεταξύ δύο χωρών οι οποίες είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι τυπικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα.
Σε περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι κατά λάθος περνούν τα σύνορα, οι διαδικασίες μέσω προξενείου ή πρεσβείας είναι άμεσες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, δύο νέων, οι οποίοι πριν από περίπου 8 χρόνια, βρίσκονταν στο σκάφος τους και είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Αίνου και βρέθηκαν στο τουρκικό λιμάνι.
Οι δύο νέοι, οδηγήθηκαν από τις τουρικές αρχές στο προξενείο Αδριανούπολης, έβγαλαν προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα και επέστρεψαν την επόμενη ημέρα μέσω τελωνείου Καστανεών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της κράτησή τους, όπως είχαν απαντήσει στην ερώτηση δημοσιογράφου «πώς σας φέρθηκαν οι Τούρκοι;», οι δύο νέοι είχαν απαντήσει «πολύ καλά».
Με δεδομένα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών βρίσκονται σε επικοινωνία και ότι οι δύο στρατιωτικοί κατά λάθος πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, οι διαδικασίες πρέπει να κυλήσουν γρήγορα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν δε συμβεί κάτι από τα παραπάνω, προφανώς η Τουρκία, θα θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση και να ασκήσει πιέσεις για άλλα θέματα.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το περιστατικό το ΓΕΣ αναφέρει:

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.