Το Κέντρο Ζωής ενημέρωσε 65.000 μαθητές για τον HIV και το AIDS σε σχολεία όλης της χώρας
1 στους 3 μαθητές Λυκείου όλης της χώρας τώρα πια ξέρει. Το πρόγραμμα «Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ & Γ’ Λυκείου» του Κέντρου Ζωής έφτασε σε περισσότερα από 600 σχολεία (36% των Λυκείων) της Ελλάδας κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο 2017 -2018. Πάνω από 65.000 μαθητές Λυκείου ενημερώθηκαν για τον HIV και το AIDS, μέσα από 1.274 ενημερώσεις που πραγματοποίησαν οι ομάδες των ειδικά εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών του Οργανισμού σε όλη τη χώρα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον.
Το πρόγραμμα «Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ & Γ’ Λυκείου», του Κέντρου Ζωής πραγματοποιήθηκε με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η αναγκαιότητα της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα του HIV και του AIDS αναδείχθηκε από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο κρίνει πιο αναγκαία από ποτέ την ένταξη θεματικών σχετικών με τη σεξουαλική αγωγή στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων.
Σε αυτό έρχονται να προστεθούν τα λιγοστά και αποσπασματικά ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα, που αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών έως 15 ετών, περίπου 25%, έχει ήδη ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή (HBSC/WHO 2014) και ότι ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών εφήβων, περίπου 20%, δε χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό ή καταφεύγει σε μη αξιόπιστες μεθόδους προφύλαξης (50% σύμφωνα με έρευνα του 2007 της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Το ίδιο ενδιαφέρον έδειξε και το μαθητικό κοινό για τη θεματική του HIV/AIDS και της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ότι οι ενημερωτές του Κέντρου Ζωής δέχονταν πλήθος ερωτήσεων. Κατά τις εκπαιδεύσεις διαπιστώθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, ένα αξιοσημείωτο έλλειμμα γνώσεων, ακόμη και σε σχέση με στοιχειώδη ζητήματα της σεξουαλικής υγείας και προφύλαξης, το οποίο καλύφθηκε κατά τις ενημερώσεις.
Το Κέντρο Ζωής έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος σε Λύκεια που βρίσκονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Ενδεικτικά, ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία ακριτικών και δύσκολα προσβάσιμων περιοχών, όπως στο ΓΕΛ Δικαίων (βορειότατο άκρο Ορεστιάδας), στο ΓΕΛ Σουφλίου (Έβρος), στο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κάτω Νευροκοπίου, στο ΓΕΛ Σαμοθράκης, στο ΕΠΑΛ Κόνιτσας στις λυκειακές τάξεις Αγνάντων και Πραμάντων (ορεινή Πίνδος), στο ΓΕΛ Χάλκης, στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, στο ΓΕΛ Καστορείου (Ταΰγετος), στο ΓΕΛ Μακρύγιαλου (Ιεράπετρα Κρήτης) και σε άλλα. Πιο συγκεκριμένα:
Στο 86% των Λυκείων του Νομού Έβρου (18 από τα 21 Λύκεια)
Στο 59% των Λυκείων του Νομού Κοζάνης (13 από τα 22 Λύκεια)
Στο 56% των Λυκείων του Νομού Φλώρινας (5 από τα 9 Λύκεια)
Στο 78% των Λυκείων του Νομού Θεσπρωτίας (7 από τα 9 Λύκεια)
Στο 72% των Λυκείων του Νομού Ιωαννίνων (23 από τα 32 Λύκεια)
Στο 86% των Λυκείων του Νομού Ζακύνθου (6 από τα 7 Λύκεια)
Στο 90% των Λυκείων του Νομού Κεφαλληνίας & Ιθάκης (9 από τα 10 Λύκεια)
Στο 71% των Λυκείων του Νομού Καρδίτσας (12 από τα 17 Λύκεια)
Στο 87% των Λυκείων του Νομού Αργολίδας (13 από τα 15 Λύκεια)
Στο 57% των Λυκείων του Νομού Λασιθίου (8 από τα 14 Λύκεια)
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν από το Κέντρο Ζωής στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-27 Ιουλίου 2018 στο Άμστερνταμ. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα σε τόσο μεγάλη διοργάνωση, κάτι που δείχνει στην πράξη το παγκόσμιο ενδιαφέρον για σχετικές εκπαιδευτικές πρακτικές.
Η πρωτοβουλία ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής πραγματοποιήθηκε με πανελλήνια άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (απόφαση με αρ. πρωτ. Φ.13.1/79903/Δ2). Παράλληλα, την επιστημονική επιμέλεια του έντυπου και του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων είχε αναλάβει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (απόφαση με αρ. πρωτ. 2116/19.97.2016), ενώ είχε διασφαλιστεί έγκριση παιδαγωγικής καταλληλότητας από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (απόσπασμα πρακτικού ΙΕΠ με αρ. πρωτ. 46/24.11.2016). Τέλος, το πρόγραμμα είχε την επιστημονική επιμέλεια του Γραφείου Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης Κοινού του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).
Παρά την πρωτοφανή πρόοδο στον τομέα της ιατρικής αντιμετώπισης του HIV/AIDS, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αγνοεί ακόμη και στοιχειώδη ζητήματα σε σχέση με το HIV/AIDS και την προστασία της σεξουαλικής του υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη εξάπλωση του HIV, κυρίως μεταξύ νέων ανθρώπων, οι οποίοι δε γνωρίζουν γιατί και πώς πρέπει να προφυλάσσονται κατά τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Εντούτοις, μόλις την τελευταία πενταετία (2013-17), 3,721 άνθρωποι διαγνώσθηκαν με HIV στην Ελλάδα. Το 10% των νέων διαγνώσεων HIV, κατά την τελευταία 5ετία (2013-17), έγινε σε νέους ανθρώπους 15-24 ετών, ενώ το 25% σε νέους 15-29 ετών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το Κέντρο Ζωής, με οδηγό την 27ετή του εμπειρία και τις ηθικές αρχές που έχει καλλιεργήσει όλα αυτά χρόνια, αξιοποιώντας τη βαθιά κατάρτιση των στελεχών του και την άριστη συνεργασία του με λοιπούς σχετικούς φορείς, αποσκοπεί στη συνέχιση των ενημερωτικών δράσεων στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, για να φτάσουμε το μήνυμα της πρόληψης όσο πιο μακριά γίνεται.
Λίγα λόγια για το Κέντρο Ζωής
Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που έχει ως κινητήρια αρχή τη στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS. Προσφέρει πλήθος υπηρεσιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, οι οικογένειες τους, οι σύντροφοί τους και ο κοινωνικός τους περίγυρος, με κάθε μορφής υποστήριξη (ψυχολογική, κοινωνική, νομική, κλπ.).
Από την αρχή της λειτουργίας του, βασικός στόχος του Οργανισμού, είναι αφενός η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με το AIDS κι αφετέρου η στήριξη των οροθετικών, προκειμένου να μην είναι σε ένα περιβάλλον απομόνωσης, φόβου κι εγκατάλειψης.
Διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με τα μοναδικά προγράμματα, την τεχνογνωσία, την επιστημονική κατάρτιση αλλά κυρίως με το μεράκι των ανθρώπων του, συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού για ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ζωής προσφέρονται δωρεάν και με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στο απόρρητο κάθε προσωπικής πληροφορίας, χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητά του κάθε ανθρώπου.
Πληροφορίες: press@kentrozois.gr / kentrozois.gr