ΣΥΡΙΖΑΣε δήμος των δημοτών μετατρέπεται ο κάθε δήμος με την αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στην αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού με την ψήφιση του σχεδίου «Κλεισθένης1». Η νέα αυτή μεταρρύθμιση , με την απλή αναλογική για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων , δίνει την δυνατότητα της καλύτερης αντιπροσώπευσης , και της δημοκρατικότερης λειτουργίας των οργάνων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται αποτελεσματικότερη και πιο δημοκρατική , με τους πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά.
Η κατηγοριοποίηση των δήμων με κριτήρια γεωγραφικά , οικονομικά , πληθυσμιακά, αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης.
Η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών γίνεται ταχύτερη με την συγκρότηση αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας ΟΤΑ ως αποκεντρωμένης υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών , για τον έλεγχο νομιμότητας κι όχι σκοπιμότητας των πράξεων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης . Το νέο θεσμικό πλαίσιο , έρχεται με βεβαιότητα να διορθώσει αδυναμίες του «Καλλικράτη»
Ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου , θεωρεί ότι ο «Κλεισθένης 1» , αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη συνεργατικών αυτοδιοικητικών σχημάτων στους δήμους του νομού , τα οποία θα προέλθουν από διεργασίες πολιτών που ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση, με δημοκρατικό τρόπο .
Ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου καλεί τους πολίτες των δήμων του νομού να πρωτοστατήσουν στην δημιουργία νέων σχημάτων, τα οποία θα διεκδικήσουν τις διοικήσεις των ΟΤΑ στους οποίους ανήκουν.
Δηλώνει ότι θα στηρίξει:
-Σχήματα, τα οποία θα έχουν βασικές αρχές στις διακηρύξεις τους οι οποίες προάγουν και εμβαθύνουν την δημοκρατία.
-Σχήματα που συμφωνούν με τις βασικές αρχές του «Κλεισθένη1» , με κύρια την απλή αναλογική .
-Σχήματα που θα καταδικάζουν την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.
-Σχήματα που δηλώνουν απερίφραστα την αντίθεση τους στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας
-Σχήματα που θα θεσμοθετήσουν την τακτική λογοδοσία Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την αξιοποίηση και διάχυση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.