Αδριανούπολη ΤουρκίαΑυξήσεις φωτιά στην Τουρκία.

Η ισοτιμία τουρκικής λίρας – Ευρώ αλλάζει συνεχώς με το τουρκικό νόμισμα να υποτιμάται καθημερινά και αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία και στους Τούρκους πολίτες.
Το Σάββατο η ισοτιμία τουρκικής λίρας – ευρώ έφτασε στις 7,6065 λίρες για ένα ευρώ.

Η συνεχιζόμενη πτώση της λίρας, έχει πλέον μεγάλες επιπτώσεις, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι μεγάλες. Οι αυξήσεις αφορούν σε όλα τα προϊόντα και αυτά που παράγονται στην Τουρκία και σ’ αυτά που εισάγονται από το εξωτερικό στη χώρα.
Η Τουρκία με ισχυρή βιομηχανία και εξαιρετικά ανεπτυγμένη κλοστουφαντουργία, θα αναγκαστεί να κάνει εισαγωγές βάμβακος με την πρώτη ύλη να την πληρώνει εξαιρετικά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.
Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα διατροφής.
Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός της Τουρκίας σκαρφάλωσε στο 15,85%, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να είναι εμφανής ακόμη και σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί, αλλά και στα καύσιμα. Το ένα λίτρο βενζίνης αγγίζει πλέον τις 6,9 λίρες, από τις 6,27 που έφτανε στην αρχή του καλοκαιριού.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι θεωρούν ότι η Τουρκία με την πρώτη της τιμής της λίρας θα αποτελέσει φθηνή αγορά, θα πρέπει να υπολογίσουν και τους παραπάνω παράγοντες.
Όπως αναφέρει μάλιστα το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση και οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, δήλωσαν στο Ρόιτερ δύο πηγές. Στελέχη της Botas δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της. Η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμσιμα, του πετρελαίου και του αερίου.

Παρομοίως η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά.

Εξάλλου οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,23% από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, ενώ η αύξησή τους από χρόνο σε χρόνο φθάνει το 14,99%, ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.