Πρότυπο για τη χώρα του, χαρακτήρισε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Istanbul Airport» το οποίο εγκαινίασε την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν.

Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ερντοάν στη στρατηγική θέση της Κωνσταντινούπολης και τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταστεί το σημαντικότερο διαμετακομιστικό κέντρο θέση μεταξύ βορρά-νότου και ανατολής-δύσης.
Το νέο αεροδρόμιο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του έτους, η πρώτη εμπορική πτήση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ το κόστος κατασκευής άγγιξε τα 10,5 δις Ευρώ.
Τα εγκαίνια συνέπεσαν με την ημέρα όπου η Τουρκία γιορτάζει την επέτειο της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το «Istanbul Airport» θα μπορεί να υποδέχεται 200 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, το μεγαλύτερο αριθμό επιβατών απ’ όλα τα αεροδρόμια του κόσμου.



Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησαν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων από τα Βαλκάνια ο πρόεδρος των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός της Βοσνίας, ο πρόεδρος της Αλβανίας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.