Τελετή μετονομασίας της πλατείας του Πόρου Φερών.

Ιστορική μέρα σήμερα για τον Πόρο Φερών, καθώς ο αγροφύλακας Σωτήρης Ζαπάρτας, ο αγροφύλακας που έδωσε πραγματική μάχη με Τούρκους στρατιώτες, στο πλευρό στρατιωτών ελληνικής περιπόλου το 1986 στην περιοχή Τζιρώζη Φερών, τιμήθηκε μετά θάνατον, με την μετονομασία της πλατείας του Πόρου σε «πλατεία Αγροφύλακα Ζαπάρτα Σωτηρίου». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η συγκίνηση ήταν διάχυτη, καθώς ζωντάνεψαν οι μνήμες από το αιματηρό επεισόδιο του Δεκεμβρίου του 1986 στην όριο γραμμή, όταν έχασε τη ζωή του ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, ένας ακόμη τραυματίστηκε, ενώ και οι Τούρκοι έχασαν εννέα στρατιωτικούς και είχαν άγνωστο αριθμό τραυματιών.
Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 19 Δεκεμβρίου του 1986, με κανονική μάχη στα σύνορα, μάχη που έληξε ύστερα από συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο της ελληνικής και τουρκικής ηγεσίας.

Όπως περιγράφει ο αντιδήμαρχος Φερών και πρωτογενούς τομέα δήμου Αλεξανδρούπολης Νίκος Γκότσης, ο αγροφύλακας Σωτήρης Ζαπάρτας, κάτοικος του Πόρου Φερών, περνούσε τυχαία από το σημείο με τον γιο του, για να μαζέψουν ξύλα. Άκουσαν τους πυροβολισμούς και έσπευσαν να δουν τη συμβαίνει. Οι Τούρκοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον της τριμελής Ελληνικής περιπόλου και είχαν τραυματίσει θανάσιμα τον στρατιώτη Ζήση Καραγώγο και ελαφρότερα στο χέρι με διαμπερές τραύμα των στρατιώτη Δημήτρη Καραγιάννη. Ο αγροφύλακας Σωτήρης Ζαπάρτας, κινούμενος προς το σημείο συνάντηση τον στρατιώτη Γιώργο Βασιλό που τον πήγε στο σημείο. Έρποντας ο αγροφύλακας έφτασε στον τραυματία στρατιώτη, του ζήτησε να του δείξει πως λειτουργεί το όπλο, γιατί είχε αλλάξει ο οπλισμός από την εποχή που υπηρετούσε και ξεκίνησε να πυροβολεί εναντίον των Τούρκων.
Όταν τελείωσαν οι σφαίρες, σύρθηκε προς το σώμα του Καραγώγου, πήρε φυσιγγιοθήκες και συνέχισε τη μάχη.
Ένας Τούρκος στρατιώτης προσπάθησε να πυροβολήσει τον αγροφύλακα, αλλά η φωνή του γιου του Χαράλαμπου τον έσωσε και αστραπιαία έβαλε εναντίον του και τον σκότωσε.
«Η συμμετοχή – συνδρομή του Αγροφύλακα Ζαπάρτα στην αιματηρή συμπλοκή, αναμφισβήτητα, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της χώρας μας, καθώς οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να υφαρπάξουν την σωρό του νεκρού στρατιώτη Καραγώγου, δόθηκε χρόνος να έρθουν ενισχύσεις, οι οποίες επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στον Τούρκικο στρατό, καθώς στο μεθοριακό επεισόδιο έχασαν 9 άνδρες μεταξύ αυτών τον Υπολοχαγό Αρχιφύλακα του φυλακίου τους και είχαν μεγάλο αριθμό τραυματιών», αναφέρεται στο φυλλάδιο που επιμελήθηκε ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Νίκος Γκότσης και διανεμήθηκε στην τελετή της μετονομασίας της πλατείας.

Στο μεταξύ, η μαρτυρία ενός κατοίκου του Πόρου που συμμετείχε στο επεισόδιο από το βήμα της εκδήλωσης ήταν συγκλονιστική. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Μαριόλας, ρώτησε τον Έλληνα δόκιμο αν έχει καρδιά του και αφού πήρε θετική απάντηση, πήγαν και οι δύο οπλισμένοι στο τουρκικό ανάχωμα και ρίχτηκαν στη μάχη με τους Τούρκους, ώσπου έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στο ελληνικό φυλάκιο.

Δείτε το βίντεο με την μαρτυρία Μαριόλα που κατατέθηκε δημόσια για πρώτη φορά.

Ο αγροφύλακας Σωτήρης Ζαπάρτας, μετά το περιστατικό ζήτησε να αλλάξει πόστο, για να μην υπάρχει ενδεχόμενο εκδίκησης των Τούρκων που τον έβλεπαν να κινείται στην περιοχή. Το αίτημά του δεν έγινε ποτέ αποδεχτό. Γεννήθηκε στον Πόρο στις 9-6-1941 και πέθανε στις 27-5-1998. Στις 25-1-1987 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο μετά Τιμητικής Περγαμηνής από την Πανσαμοθρακική Εστία Αθηνών, καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.