Τι θα γίνει με το JCB.
Με την αθώωση από το τριμελές πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας, του Τούρκου χειριστή μηχανήματος, ο οποίος είχε μπει σε ελληνικό έδαφος (περίπου 10 μέτρα) στην περιοχή των Καστανεών στις 2 Μαΐου του 2018, έκλεισε ο κύκλος, μίας υπόθεσης που είχε αναστατώσει Ελλάδα και Τουρκία.
Σήμερα το πρωί έγινε η δίκη του εφετείου, όπου και το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει λόγω αμφιβολιών ως προς το δόλο (της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα) τον χειριστή.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 2ας Μαΐου στις Καστανιές, όταν Έλληνες στρατιωτικοί είδαν να έρχεται προς τη χώρα μας από την Τουρκία, ένα JCB. Μόλις είδαν το μηχάνημα μέσα στο ελληνικό έδαφος, ο χειριστής συνελήφθη και το μηχάνημα κατασχέθηκε. Στο αυτόφωρο που είχε οδηγηθεί ο χειριστής του μηχανήματος, είχε υποστηρίξει ότι δεν κατάλαβε ότι πέρασε στην Ελλάδα, ότι μπερδεύτηκε κι ότι βρίσκονταν στην περιοχή για να πραγματοποιήσει εργασίες ύδρευσης. Στη δίκη είχε καταδικαστεί σε 5 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρόστιμο 1.500 ευρώ και δύο μέρες μετά επέστρεψε στην Τουρκία.
Στο εφετείο ο χειριστής δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, καθώς δεν διαθέτει διαβατήριο, όπως αναφέρθηκε, ενώ κατέθεσαν ένας συνάδελφός του και ο διευθυντής του τμήματος όπου εργάζεται στο δήμο Αδριανούπολης. Οι δύο μάρτυρες είπαν ότι πρόκειται για εργατικό υπάλληλο, ο οποίος δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα κι ότι δεν είχε κανέναν λόγο να περάσει στην Ελλάδα.
Το εφετείο, εκτός από την αθώωση του χειριστή, αποφάσισε και την επιστροφή του JCB στην Τουρκία. Το JCB έχει ενοικιαστεί από το δήμο Αδριανούπολης, από εταιρία, η οποία το έχει αγοράσει από άλλη εταιρία, με παρακράτηση κυριότητας.
Το σκαπτικό μηχάνημα βρίσκεται σε φυλασσόμενο χώρο.

Την περίοδο που είχε συμβεί το περιστατικό, η Τουρκία κρατούσε φυλακισμένους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με την κατηγορία ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.
Την υπεράσπιση του χειριστή στο εφετείο, είχε αναλάβει η δικηγόρος Χριστίνα Καπετανίδου, η οποία έκανε και δήλωση στο thraki Νεα.