Το νερό είναι ιερό. Το νερό είναι η ζωή. Το νερό είναι παντού, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην το προσέχουμε, να το θεωρούμε δεδομένο. Έτσι, δείχνουμε να μην κατανοούμε πλήρως τη σημασία του με αποτέλεσμα πολλές χώρες παγκοσμίως να αντιμετωπίζουν κρίση στην επάρκεια και στην ποιότητα του πόσιμου νερού.
Εμείς που ζούμε σε τόπο που δεν του λείπει το καλής ποιότητας γλυκό νερό, καθώς η ΔΕΥΑΑ φροντίζει ώστε να το διασφαλίσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παγκοσμίως η πρόσβαση στο νερό δυσκολεύει, η ποιότητά του φθίνει όλο και περισσότερο, ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που δυσκολεύει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Σήμερα, πάνω από 663 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δίκτυο ύδρευσης, μια βρύση να ανοίξουν για να πιούν νερό, ζουν χωρίς ασφαλή πηγή νερού κοντά στο σπίτι τους και ξοδεύουν αμέτρητες ώρες σε ουρές ή περπατώντας σε ανώμαλους δρόμους για να φτάσουν σε μακρινές πηγές ενώ αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους λόγω της χρήσης μολυσμένου νερού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν είναι άλλη μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο. Μπορείς να φανταστείς μια μέρα σου χωρίς νερό; Δεν θα χρησιμοποιήσεις το μπάνιο…Δεν θα καθαρίσεις …Δεν θα μαγειρέψεις…Δεν θα πλυθείς…Το νερό, ένα αγαθό που θεωρείται αυτονόητο, δεν είναι ανεξάντλητο.
Η ΔΕΥΑΑ δίνει προτεραιότητα στη σημασία της πρόσβασης στο νερό από όλους, στην αειφόρο διαχείριση του γλυκού νερού, στην υπεύθυνη χρήση του, στη διατήρηση της ποιότητάς του, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Το νερό βρίσκεται στην καρδιά της ζητούμενης αειφόρου ανάπτυξης.
Τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί και υλοποιούνται από την ΔΕΥΑΑ ανέρχονται στο ποσό των 5.500.000 ευρώ για την ύδρευση και 7.920.000 ευρώ για την αποχέτευση, ενώ έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη πενταετία και έχουν υποβληθεί αιτήματα χρηματοδότησης ή εκπονούνται μελέτες για έργα συνολικού ποσού 55.000.000 ευρώ.
Παράλληλα στόχος της προσπάθειας ενημέρωσης που έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΑ, ιδιαιτέρως τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είναι η δημιουργία και ο συντονισμός δράσεων, όπως καμπάνιες ευαισθητοποίησης και προγράμματα εκπαίδευσης, που θα αφυπνίσουν την περιβαλλοντική συνείδηση και ηθική και θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός κώδικα ορθολογικής συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και το διάφανο χρυσό.
Το πιο δύσκολο και σημαντικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης του κοινού αποβλέπει στη διασφάλιση του μέλλοντος, και το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών, των αυριανών διαχειριστών του νερού. Η ΔΕΥΑΑ προσεγγίζει με ευαισθησία τα παιδιά και τα μαθαίνει να αντιλαμβάνονται τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Έτσι σε αγαστή συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την Β΄θμια και την Α΄θμια Εκπαίδευση υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το δώρο της βροχής – Νερό στην πόλη».
Πίνουμε νερό από τη βρύση, γιατί «είναι τρεχούμενο, φτηνό κι επειδή… την ΔΕΥΑΑ ξέρουμε»
Επιστροφή στη βρύση!
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ

ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ