Στις ερωτήσεις του thraki Νεα, απαντάει ο αντιδήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Πάλλας. Ο κ. Πάλλας διεκδικεί την επανεκλογή του με την παράταξη του Βασίλη Μαυρίδη «Ορεστιάδα στην πρώτη γραμμή». 

Συνήθως οι πολίτες έρχονται σε επαφή με τους αντιδημάρχους οι οποίοι χειρίζονται την καθημερινότητα. Ένας αντιδήμαρχος όμως οικονομικών, χειρίζεται τα οικονομικά των δημοτικών και κατά κάποιο τρόπο τμήμα της οικονομίας του δήμου. Μπορεί ο δήμος να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη και με ποιον τρόπο;
Πόσο μπορεί ο Δήμος να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη και με ποιους τρόπους, είναι ένα ερώτημα που δεν απαντάτε σε λίγες γραμμές.
Βασική υποχρέωση των Δήμων είναι η παροχή υπηρεσιών και δημιουργία υποδομών που θα καθιστούν τις πόλεις και τους οικισμούς, ως χώρους που προσφέρουν καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους των. Αυτές είναι κυρίως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός οδών και πλατειών, η ύδρευση, το εσωτερικό οδικό δίκτυο, καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής, η προβολή των πλεονεκτημάτων της, ο πολιτισμός, η λαογραφία και η ιστορία της, οι σχολικές υποδομές και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των τοπικών πόρων που σε κάθε περιοχή είναι διαφορετικοί.
Άμεση οικονομική στήριξη της τοπικής οικονομίας είναι η κατά το ανώτερο δυνατό ηθελημένη διάθεση των πόρων του Δήμου στους τοπικούς οικονομικούς φορείς και επιχειρήσεις. Αυτό στην δημοτική περίοδο που διανύουμε είναι κανόνας και όχι προτροπή, ούτε ευχή.

Σε πόσο καιρό πληρώνεται ένα χρηματικό ένταλμα;
Ο χρόνος πληρωμής μιας δαπάνης [Εκτέλεσης έργου ή προμήθειας] από την ημέρα έκδοσης και κατάθεσης του σχετικού τιμολογίου και των λοιπών δικαιολογητικών που υποχρεούται να προσκομίσει ο δικαιούχος [Φορολογική – Ασφαλιστική Ενημερότητα κ.λ.π.] και εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση θεώρησης του Χ.Ε. από τον Ελεγκτή Επίτροπο, κυμαίνεται από δέκα έως δέκα πέντε ημέρες, αν και σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος.
Όταν όμως η δαπάνη αφορά παροχή υπηρεσίας, πρέπει αυτή προηγουμένως να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν συνεδριάζει κάθε εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες, οπότε χρειάζεται αυτός ο πρόσθετος χρόνος για την πληρωμή της δαπάνης.

Τι σημαίνει αυτή η «άμεση» πληρωμή;
Το πόσο άμεση μπορεί να είναι η πληρωμή μίας δαπάνης, το αναλύσαμε εν ολίγοις παραπάνω. Ημέρα πληρωμής θεωρείται η ημέρα κατάθεσης των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και μόνο διαδικτυακά.
Όταν κάποιος που έχει κάνει συναλλαγή με τον Δήμο [Εκτέλεση προμήθειας ή παροχή υπηρεσίας] πληρώνεται γρήγορα, ευνόητο είναι ότι:
Α] Δεν τραυματίζεται καταρχάς η οικονομία των επιχειρήσεων και η τοπική εν γένει οικονομία.
Β] Οι επιτηδευματίες της περιοχής δηλώνουν ευπρόσδεκτα επιθυμία συνεργασίας με τον Δήμο, δεδομένου ότι στο παρελθόν πολλοί από αυτούς δεν επιθυμούσαν να έχουν συναλλαγές με τον Δήμο, επειδή ακριβώς αργούσε απροσδιόριστα η πληρωμή τους.

Πολλές φορές ακούμε από τους δημάρχους και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν όμως προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως για παράδειγμα, οι λακκούβες στους δρόμους (για τις οποίες ακούμε απ’ όταν οι δρόμοι στρώθηκαν με άσφαλτο. .. . ). Λύσεις υπάρχουν και μέχρι πότε θα περιμένουμε για να εφαρμοστούν;
Δρόμοι συνεχώς θα κατασκευάζονται και θα ασφαλτοστρώνονται και συνέχεια θα χρειάζονται συντηρήσεις, όπως όλες οι κατασκευές γενικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, την πρώτη και καλύτερη ενημέρωση για τα όποια προβλήματα, την έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή, είτε από ίδια αντίληψη από τους αιρετούς, ή από υπηρεσιακούς παράγοντες ή από αναφορές κατοίκων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων γενικά που είτε χρόνια είναι, είτε πρόσφατα παρουσιάζονται, απαιτούνται:
Κατ’ αρχάς η πολιτική βούληση και θέληση [που υπάρχει] και απαραίτητα οικονομική δυνατότητα, ανθρώπινο δυναμικό, μηχανολογικός εξοπλισμός και νομοθετικό πλαίσιο που να δίδει την ευχέρεια εκτέλεσης παρεμβάσεων σε άμεσο χρόνο. Σε όλα αυτά, μετά βεβαιότητας, οι δυνατότητες δεν είναι πάντα αυτές που νομίζει ή που θα ήθελε ο καθένας.
Πότε κατά την άποψή σας πρέπει ένας δήμαρχος να “αποσύρεται”. Υπάρχει χρονικό όριο θητείας;
Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός θητειών ενός Δημάρχου, αφού η κάθε θητεία προέρχεται από δημοκρατική έκφραση – απόφαση του κυρίαρχου λαού, μετά από εκλογική διαδικασία. Το χρονικό όριο το βάζει η λαϊκή βούληση στις εκλογές.
Οι εκλογές πλησιάζουν. Ποιο είναι το επιχείρημα που θα πείτε στους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν Δημήτρη Πάλλα;
Έχω συστηθεί πριν από πολλά χρόνια με τους κατοίκους του Δήμου Ορεστιάδας και η θέση μου στην κοινωνία είναι γνωστή από την πολύχρονη παρουσία μου, τόσο σε θέσεις υπηρεσιακού παράγοντα, όσο και αιρετού όπως:
Ως υπάλληλος στην Κοινότητα Κομάρων, Δ/ντής του Δήμου Τριγώνου, Δ/ντής του Καποδιστριακού Δήμου Ορεστιάδας, Προϊστάμενος στην ΔΟΥ Ορεστιάδας.
Ως αιρετός Πρόεδρος στην Κοινότητα Κομάρων, Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Τριγώνου, Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών σήμερα στον Δήμο Ορεστιάδας.
Είμαι πτυχιούχος Οικονομολόγος του πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης, έγγαμος με την Δήμητρα και έχουμε δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Πέτρο.
΄Όμως στην παρούσα χρονική περίοδο, αξία θα είχε η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, με Δήμαρχο τον Μαυρίδη Βασίλειο, ο οποίος και αποτελεί το μεγάλο Κεφάλαιο για την περιοχή μας, στην παρούσα χρονική περίοδο.