Έντονη κριτική και αντίδραση του υποψηφίου δημάρχου Ορεστιάδας Παναγιώτη Σιανκούρη σχετικά με το ενδεχόμενο ο τάφος του Καραθεοδωρή να βρεθεί στην Κομοτηνή και όχι στη Βύσσα. Ο κ. Σιανκούρης προχώρησε σε δημόσια καταγγελία στην οποία αναφέρει:

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ;
Τραγική ολιγωρία, παιδαριώδης αμάθεια και κραυγαλέα ίσως αδιαφορία, συνθέτουν μια ενέργεια, που αποτελεί τουλάχιστον παραχάραξη ιστορικών γεγονότων, που αγγίζουν τα όρια της ύβρεως προς την ιστορία.
Συγκεκριμένα ασμένως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής της 23ης και 28ης Μαρτίου 2019 καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας του Κλήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ότι διατυπώθηκε επίσημο αίτημα από φορείς του Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή της Κομοτηνής, προς τους συγγενείς του αειμνήστου κορυφαίου Μαθηματικού του 20ου Αιώνα και προς τις Αρμόδιες Γερμανικές Αρχές του Νεκροταφείου Μονάχου ότι άρχισαν οι επίσημες ενέργειες για μετακομιδή των οστών του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, σε περίοπτη θέση του Νεκροταφείου Κομοτηνής.
Οποία παραχάραξη της ιστορικής μνήμης!, που αποτελεί υπέρτατη «ύβρι» κατά την αρχαία του όρου έννοια, κατά της γενέτειρας των Καραθεοδωρή, που σύμφωνα με την Ελληνική και Διεθνή Βιβλιογραφία, αλλά και τις ζωντανές μαρτυρίας της θυγατέρας του εκλιπόντος Δέσποινας Καραθεοδωρή Ροδοπούλου, που έφυγε σχετικά πρόσφατα από τη ζωή, είναι το Μποσνάκιοϊ Αδριανουπόλεως, σημερινή Δημοτική Κοινότητα της Νέας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας.
Για το γεγονός της ίδρυσης του Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή πριν από μερικά χρόνια, είχαμε διαμαρτυρηθεί εντονότατα και εγγράφως τότε ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύσσας, αλλά η φωνή μας αγνοήθηκε ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αν αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει γενικώς αποδεκτό, αφού η επιστημονική κληρονομιά Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αποτελεί παγκόσμια πνευματική πολιτιστική παρακαταθήκη, η ενέργεια μετακομιδής των οστών του, σε οποιαδήποτε άλλη πόλη, πλην της Νέας Βύσσας Δήμου Ορεστιάδας, αποτελεί ακραία, παράλογη και μη ηθικώς παραδεκτή ενέργεια.
Δεν είναι συνεπώς σήμερα αποδεκτό, να αποσιωπήσουμε το γεγονός αυτό και τις αντίστοιχες ενέργειες που παραχαράσσουν την ιστορία και αποτελούν εν τοις «πράγμασι ύβρι» προς τη γενέτειρά του Νέα Βύσσα, μόνης δικαιούμενης από τον υπέρτατο φυσικό νόμο της τελικής κατάληξης των ανθρώπων, να φιλοξενήσει για πάντα τα οστά του στα σπλάχνα της, που έδωσαν τη ζωή στην Οικογένεια των Καραθεοδωρή.
Και τίθεται εύλογα το ερώτημα: τα γνωρίζει όλα αυτά η αρμόδια Δημοτική Αρχή του Δήμου Ορεστιάδας εντός της οποίας περικλείεται η Νέα Βύσσα ως αδιάσπαστη Δημοτική Κοινότητά της;.
Και αν ναι γιατί το ανέχθηκε; ενώ έλαβε τόσο μεγάλη δημοσιότητα το θέμα;. Εάν πάλι το αγνοεί λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας ή συγγνωστής αδιαφορίας, τότε είναι ανάξια της εντολής που της εμπιστεύτηκαν οι Δημότες του Δήμου μας, οι οποίοι μόνο ντροπή και αγανάκτηση θα μπορούσαν να αισθανθούν με τέτοιου είδους υβριστικές και περιφρονητικές ενέργειες.
Εμείς από την πλευρά μας και εν γνώσει της ευθύνης της ενδεχόμενης αποστολής της μελλοντικής Δημοτικής Αρχής, που αναμένεται να μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας, δηλώνουμε την αδιάσειστη θέλησή μας να αγωνιστούμε με όλες τις θεμιτές μας δυνάμεις, για να επιστρέψουν τα οστά του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στη φυσική του γενέτειρα, ενημερώνοντας αρμοδίως όλους τους υπευθύνους που έχουν λόγο στα θέματα αυτά: ήτοι την φυσική Απόγονο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που διαμένει στην Ελβετία Κυρία Δέσποινα Σκούταρη Καραθεοδωρή, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης κκ. Βαρθολομαίο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κκ. Αυγουστίνο, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ. Παντελεήμονα, Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κκ. Δαμασκηνό, τον Εξοχότατο Έλληνα Πρέσβη στη Γερμανία κ. Δασκαρόλη Θεόδωρο, τον Αρμόδιο Δήμαρχο του Μονάχου, αλλά κυρίως τους απανταχού της γης Ορεστιαδίτες και Βυσσιώτες σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, να μην συνηγορήσουν σε μια τέτοιου είδους άτοπη ενέργεια, που η αποδοχή της θα σήμαινε παραχάραξη της ιστορίας στα όρια της «τυμβωρυχίας».
Η μόνη αποδεκτή λύση θα ήταν η επιστροφή των οστών Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, στη φυσική του γενέτειρα τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στον περικαλλή χώρο που στεγάζει το Μουσείο μιας από τις πλέον ιστορικότερες Ελληνικές Οικογένειες αυτής των Καραθεοδωρή, που είναι και ο μοναδικός τόπος, όπου θα βρουν την αιώνια ανάπαυση και γαλήνη!.
Ορεστιάδα 7/4/2019
Με ειλικρινή Τιμή
Σιανκούρης Παναγιώτης
Υποψήφιος Δήμαρχος Ορεστιάδας