Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ (GoeffreyR. Pyatt) παρευρέθηκαν σε εκδήλωση που
πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εργασίες ανελκύσεως του ναυαγίου της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» στο Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Διοικητής της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.
Τον κ. Πάιατ συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο κ. Μπιλ Μιούραντ Ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, επεσήμανε ότι «πρόκειται για σημαντικό έργο που βελτιώνει κατά πολύ τη λειτουργικότητα του λιμανιού Αλεξανδρουπόλεως, το οποίο πλέον αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων», ενώ υπογράμμισε ότι η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού «συμβάλλει και στην υπόθεση της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, όπου δεσπόζει η Εγνατία Οδός, τονίζοντας ότι «δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι στρατηγικό κόμβο για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων». Παράλληλα επικεντρώθηκε και στην ιδιαίτερα σημαντική ενεργειακή προοπτική «με την κατασκευή του κάθετου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, αλλά και την εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέσω της χρήσης του λιμανιού από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν βέβαια υφίσταται ανάγκη, ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ και η συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία ειρηνική και δημοκρατική χώρα, η οποία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και τις ανακατατάξεις που επιχειρούνται στην ευρύτερη περιοχή. Επιθυμούμε να αποτελέσουμε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, προωθώντας την περιφερειακή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας που διέπουν τα πολιτισμένα κράτη, με απώτερο σκοπό την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών», ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας «είναι έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία απορρέουν και από τις διεθνείς συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο και από τα εθνικά μας δίκαια, προς όφελος βέβαια του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, και αυτό ας το ακούσουν όλοι και ακόμα περισσότερο ας το καταλάβουν όλοι».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Στρατηγείο της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες των Μονάδων και των Φυλακίων του Σχηματισμού, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια (Ε/Φ) Κήπων, Γεμιστής και Γέφυρας Κήπων.

Ο κ. Πάιτ, συναντήθηκε διαδοχικά με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Πέτροβιτς – Πάϊατ, συζητήθηκε η αναπτυξιακή προοπτική του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς και η δυναμική που θα προσφέρει η διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου έκανε αναφορά στα μεγάλα έργα που συμπεριλαμβάνουν τον Έβρο, όπως ο LNG, αλλά και στην ανάγκη στήριξης τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανοίγονται στην παγκόσμια αγορά, καλώντας την αμερικανική πλευρά να στηρίξει την οικονομία της περιοχής επενδύοντας στον Έβρο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε, επίσης, τη σημαντική συνεργασία της Περιφέρειας με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή που ξεκίνησε πρόσφατα για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

 

 

 

 

 

Στο επιμελητήριο Έβρου συζητήθηκαν μεταξύ του προέδρου Χριστόδουλου Τοψίδη και του πρέσωη θέματα διημέρους συνεργασίας, όπως η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών με την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στο χώρο αυτό, καθώς επίσης και η πρόταση του Επιμελητηρίου Έβρου για την προσέλκυση και εγκατάσταση στο Βόρειο Έβρο, Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στο αντικείμενο της αγροτικής παραγωγής και διατροφής, από Αμερικανική εταιρία του κλάδου. Καταλήγοντας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση στο εγγύς μέλλον προκειμένου να συζητηθούν και να επανεκτιμηθούν οι όποιες επενδυτικές και αναπτυξιακές προτάσεις προκύψουν για την ευρύτερη περιοχή. 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Πάιατ, με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη συναντήθηκαν για 2η φορά, καθώς είχε προηγηθεί συνάντηση στη δεξίωση που παρέθεσε πρέσβης στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα κατά τον εορτασμό της 243ης επετείου της 4ης Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν ειδικότερα τον δήμο Αλεξανδρούπολης με ιδιαίτερη αναφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.