Η τροποποίηση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας έχει πλέον αναβαθμιστεί σε υψηλότερο επίπεδο και η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αμοιβαία επωφελής ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος θέλοντας να δείξει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ για την εξέλιξη της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα υπογράμμισε αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κατά την υπογραφή της τροποποίησης της.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης -Γιατί το επέλεξαν οι ΗΠΑ
Ξεχωριστό, αλλά κομβικό σημείο στη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα ήταν η εξασφάλιση που απέκτησαν οι Αμερικανοί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρει το iefimerida.gr. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε μοναδική γεωγραφική θέση αυτή της Αλεξανδρούπολης και γι αυτό οι ΗΠΑ το επέλεξαν.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι Αμερικανοί δεν θα έχουν αποκλειστική χρήση, ούτε στην περιοχή θα υπάρχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. «Αυτό γίνεται για να επιτρέψουμε την εκ περιτροπής ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα για διμερή, πολυμερή εκπαίδευση», ανέφερε. Παράλληλα διευκρίνισε πότε θα χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ και πότε η Ελλάδα. «Οταν δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις εγκαταστάσεις αυτές θα είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα να τις χρησιμοποιήσει».

Βέβαια δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη στη συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, αλλά και άλλες περιοχές όπως η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και το Μαράθι στην Κρήτη, σημεία στα οποία θα δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών.