Ένα από τα δυσκολότερα περιστατικά είχαν να αντιμετωπίσουν τελωνειακοί και αστυνομικοί στις Καστανιές.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας απέλασης κατηγορούμενου ως τζιχαντιστή από την Τουρκία, στις ΗΠΑ, επανέφερε την κανονικότητα στα τελωνεία Καστανεών και Παζάρ Κιουλέ.
Μέχρι όμως να απογειωθεί το αεροπλάνο που μετέφερε τον άνδρα από το τουρκικό αεροδρόμιο οι Τούρκοι είχαν παραταγμένα οχήματα και αστυνομικούς στην όριο γραμμή.
Μάλιστα χθες το πρωί για λίγα λεπτά το βανάκι όπου βρίσκονταν μέσα ο άνδρας, απομακρύνθηκε και στη συνέχεια επανήλθε στο σημείο.
Ισχυρή τουρκική δύναμη και οχήματα παρέμεναν στην όριο γραμμή, περίπου μισή ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Τουρκίας το μεσημέρι της Παρασκευής ότι ο άνδρας βρίσκεται σε αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ.
Αν και η Ελλάδα είχε την πληροφορία ότι ο άνδρας απομακρύνθηκε από τα σύνορα, κράτησε τα μέτρα ασφαλείας.
Από την Πέμπτη η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευε σε πεζούς να διασχίσουν μόνοι τους τα σύνορα.
Ο λόγος είχε να κάνει με τον φόβο ότι ο άνδρας ίσως να έκανε κάποια κίνηση που να έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πεζών.
Μάλιστα αναγνώστης του thraki Νεα, ανέφερε ότι περνώντας με το αυτοκίνητο προς την Τουρκία του συστάθηκε να έχει κλειδωμένες τις ασφάλειες.
Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το θέμα στα σύνορα απαγόρευε στους πεζούς να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Όμως την Παρασκευή, επειδή εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές – Έλληνες μουσουλμάνοι που σπουδάζουν στην Τουρκία – επέστρεφαν με τα πόδια από την Τουρκία στην Ελλάδα, οι Τούρκοι επέτρεπαν να διασχίσουν πεζοί τα σύνορα, όμως σε ομάδες και πάντα συνοδεία Τούρκων αστυνομικών.

Τα σύνορα από ελληνικής πλευράς δεν έκλεισαν καθόλου. Παρέμειναν όμως κλειστά για δύο περίπου ώρες από την Τουρκική πλευρά τη Δευτέρα, μόνο για όσους εξέρχονταν από την Τουρκία, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία από την Παρασκευή το απόγευμα.
Στο μεταξύ από το Σάββατο το πρωί υπάρχει μεγάλη κίνηση και στο ελληνικό και στο τουρκικό τελωνείο, λόγω εορτής στην Τουρκία και εκατοντάδες διελεύσεων από Τούρκους προς την Ελλάδα.