Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, είναι όπως αναμενόταν ο νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Η εκλογή Μαυρίδη στην ΠΕΔ, έχει και ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς είναι η πρώτη φορά που δήμαρχος από ακριτικό δήμο, εκλέγεται στο ανώτατο όργανο. Πάντως ο κ. Μαυρίδης, από την πρώτη στιγμή, πέρα από τη γενικότερη λειτουργία της ΠΕΔ ΑΜΘ για το καλό όλων των δήμων, μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης της περιφερειακής συνείδησης, ζητούμενο που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Ρόλος – Καθήκοντα Προέδρου της ΠΕΔ-ΑΜΘ
Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΑΜΘ, είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) και της Εκτελεστικής Επιτροπής (Εκ.Ε) αυτής και εκλέγεται από αυτό το Δ.Σ, μεταξύ των μελών του για όλη τη δημοτική περίοδο. Η θητεία του λήγει με την εγκατάσταση του νέου Προέδρου.

Τα νεοεκλεγέντα μέλη του ΔΣ που προέκυψαν από την Γενική Συνέλευση με την υπ. αρίθμ. Χ/2019 απόφασή τους εξέλεξαν τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλειο Μαυρίδη ως Πρόεδρο της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την δημοτική περίοδο 2019-2023.

Αρμοδιότητες – αναπλήρωση – εκλογή νέου Προέδρου

Ο Πρόεδρος:

Εκπροσωπεί την ΠΕΔ-ΑΜΘ στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή και δίνει τους όρκους που επιβάλλονται.
Υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει η ΠΕΔ-ΑΜΘ.
Λαμβάνει κάθε μέτρο με το οποίο προωθούνται και προστατεύονται τα συμφέροντα της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
Επιλαμβάνεται θεμάτων αρμοδιότητας του ΔΣ, όταν δημιουργείται άμεσος κίνδυνος ή ζημία των συμφερόντων της ΠΕΔ-ΑΜΘ τα οποία φέρει για επικύρωση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση αυτού.
Συγκαλεί σε συνεδρίαση το ΔΣ και την Εκτελεστική Επιτροπή (Εκ.Ε).
Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ και της Εκ.Ε.
Εισηγείται τα θέματα ημερήσιας διάταξης και διευθύνει τις εργασίες του ΔΣ και της Εκ.Ε, λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της τάξης και των κανονισμών, δίνει το λόγο στους ομιλητές και τον αφαιρεί. Θέτει τα θέματα σε ψηφοφορία και αναγγέλλει το αποτέλεσμα αυτής. Κηρύσσει την έναρξη και την λήξη των συνεδριάσεων.
Υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα τις αποφάσεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των οργάνων της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
Υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών της ΠΕΔ-ΑΜΘ και τις διευθύνει.
Είναι προϊστάμενος του προσωπικού της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
Εκτελεί τις αποφάσεις των οργάνων της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα του ασκεί ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και αν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται ο Γραμματέας του ΔΣ.

Όταν η θέση του Προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ώσπου να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, τα καθήκοντα του Προέδρου ασκεί ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ.

Αν η θέση του Προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από το ΔΣ μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες αφότου η θέση έμεινε κενή. Πριν συνέλθει το ΔΣ για την εκλογή νέου Προέδρου πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως Πρόεδρος.

Το ΔΣ συγκαλείται από τον Αντιπρόεδρο αυτού για την εκλογή νέου Προέδρου, και εκλέγει ανάμεσα στα μέλη του τον Πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία. Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσον αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσα τους δημόσια κλήρωση από τον Προεδρεύοντα.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ ΑΜΘ

Μαυρίδης Βασίλειος Δήμαρχος Ορεστιάδας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ
Γκαράνης Ιωάννης
Δήμαρχος Κομοτηνής ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ
Αθανασιάδης Θεόδωρος Δήμαρχος Προσοτσάνης ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΣ
Τσιτιρίδης Γεώργιος Δήμαρχος Αβδήρων ΜΕΛΟΣ
Ζαμπούκης Ιωάννης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ΜΕΛΟΣ
Ζεκερίδης Θεμιστοκλής Δήμαρχος Δοξάτου ΜΕΛΟΣ
Κυριακίδης Ελευθέριος Δήμαρχος Θάσου ΜΕΛΟΣ
Μουμίν Οντέρ Δήμαρχος Ιάσμου ΜΕΛΟΣ
Μουριάδης Θεόδωρος Δήμαρχος Καβάλας ΜΕΛΟΣ
Χαριτόπουλος Κωνσταντίνος Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών ΜΕΛΟΣ
Μιχαηλίδης Σάββας Δήμαρχος Νέστου ΜΕΛΟΣ
Καλακίκος Παναγιώτης Δήμαρχος Σουφλίου ΜΕΛΟΣ
Μίχογλου Θωμάς Δήμαρχος Τοπείρου ΜΕΛΟΣ
Πατσουρίδης Παρασκευάς Δημοτικός Σύμβουλος Διδυμοτείχου ΜΕΛΟΣ
Ηλιόπουλος Στέργιος Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας ΜΕΛΟΣ
Βέρρος Αριστείδης Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας ΜΕΛΟΣ
Μούτλιας Ιωάννης Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας ΜΕΛΟΣ
Σταυρίδης Ιωάννης Δημοτικός Σύμβουλος Μαρωνείας – Σαπών ΜΕΛΟΣ
Χατζηθεοδώρου Γεώργιος Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης ΜΕΛΟΣ
Παπανδρέου Αθανάσιος Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας ΜΕΛΟΣ
Δαβής Απόστολος Δημοτικός Σύμβουλος Σουφλίου ΜΕΛΟΣ

Διοικητικό Συμβούλιο -Λειτουργία, Αρμοδιότητες

  • Το ΔΣ συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ύστερα από πρόσκληση του Πρόεδρου, καθώς και όταν το απαιτούν οι υποθέσεις της ΠΕΔ-ΑΜΘ. Στην πρόσκληση αναγράφονται τα προς συζήτηση θέματα. Το ΔΣ συνεδριάζει στην έδρα της ΠΕΔ-ΑΜΘ ή σε άλλη πόλη της Περιφέρειας ύστερα από σχετική απόφαση του.
  • Ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το ΔΣ μέσα σε επτά (7) ημέρες αφότου υποβληθεί έγγραφη αίτηση, υπογραφόμενη από το τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον των μελών του, στην οποία αναφέρονται και τα θέματα που θα συζητηθούν.
  • Το ΔΣ έχει απαρτία εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Αν μετά από δύο συνεχείς προσκλήσεις το ΔΣ δεν έχει απαρτία συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είναι γραμμένα στην αρχική πρόσκληση, εφόσον είναι παρόντα τουλάχιστον το σαράντα τοις εκατό (40%) των μελών του.
  • Το ΔΣ παίρνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που ορίζει διαφορετικά. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του Προέδρου
  • Στις συνεδριάσεις προεδρεύει ο Πρόεδρος και απόντος ή κωλυομένου αυτού ο Αντιπρόεδρος και τούτου απόντος ή κωλυομένου ο Γραμματέας. Αν και αυτός απουσιάζει ή κωλύεται προεδρεύει ο μεγαλύτερος σε ηλικία σύμβουλος.
  • Το ΔΣ διοικεί την ΠΕΔ-ΑΜΘ και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποφάσεις για την επίτευξη των σκοπών της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
  • Ψηφίζει τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
  • Αναθέτει σε ειδικούς επιστήμονες ή επιστημονικούς φορείς ή άλλους σχετικούς φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την έρευνα και τη μελέτη ζητημάτων που αφορούν την ΠΕΔ-ΑΜΘ και τους ΟΤΑ της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
  • Αποφασίζει για τον χρόνο και τον τόπο σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων και συνεδρίων της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
  • Ορίζει τους εκπροσώπους της ΠΕΔ-ΑΜΘ σε κάθε φύσης όργανα, συμβούλια, επιτροπές, αποστολές κλπ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Καθορίζει την αποζημίωση και τα έξοδα κίνησης των μελών του και των άλλων επιτροπών, συμβουλίων κλπ οργάνων και των υπαλλήλων της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
  • Με απόφαση του που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του ψηφίζει τον κανονισμό λειτουργίας του και όλους τους κανονισμούς της ΠΕΔ-ΑΜΘ.
  • Με απόφαση του που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των μελών του, μπορεί να μεταβιβάζει στην εκτελεστική επιτροπή ή σε μέλη του αρμοδιότητες του, ή αρμοδιότητες του προέδρου του, εκτός από εκείνες που αφορούν τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό, το πρόγραμμα δράσης της ΠΕΔ-ΑΜΘ και τους κανονισμούς
  • Με απόφαση του που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των μελών του, μπορεί να συστήνει, να καταργεί ή να μεταφέρει παραρτήματα της ΠΕΔ-ΑΜΘ εντός των ορίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.