MALENA ERNMAN, SVANTE THUNBERG, GRETA THUNBERG, BEATA ERNMAN

Μετάφραση από τα σουηδικά:
Ξενοφών Παγκαλιάς

Το βιβλίο της οικογένειας Έρνμαν-Τούνμπεργκ δεν έχει σκοπό να αρέσει, αλλά να θυμίσει ότι ο άνθρωπος, εκτός από αντιφάσεις και εγωισμούς,
κρύβει πάντα μέσα του την καλοσύνη.
«Αυτή την ιστορία την έχουμε γράψει ο Σβάντε κι εγώ μαζί με τις κόρες μας και αφορά την κρίση που έπληξε την οικογένειά μας. Αφορά την Γκρέτα και την Μπεάτα. Αφορά τον δρόμο που οδήγησε στη σχολική απεργία της Γκρέτα. Τον δρόμο πριν από τις 20 Αυγούστου 2018».
Μαλένα Έρνμαν, Νοέμβριος 2019
Υπό το πρίσμα μιας αναπάντεχης κρίσης, που εκδηλώνεται αρχικά με την άρνηση της οκτάχρονης Γκρέτα να φάει και καταλήγει στη διάγνωση τόσο της Γκρέτα όσο και της Μπεάτα με σύνδρομο Άσπεργκερ, ξεδιπλώνεται ο αποφασιστικός αγώνας των γονιών να στηρίξουν την οικογένειά τους.
Η Μαλένα, ο Σβάντε, η Γκρέτα και η Μπεάτα γράφουν, κατ’ ουσίαν, για έναν κόσμο σε πλήρη σύγχυση και διανοητική αταξία. Θέτοντας με θάρρος τα εν οίκω εν δήμω, και χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης, η αφήγησή τους ακολουθεί αποσπασματική, τεθλασμένη πορεία μέσα από ένα καλειδοσκόπιο προσωπικών στιγμιοτύπων και εντυπώσεων, που αντανακλούν σε μια ανθρωπότητα μπερδεμένη, λίγο πριν διαβεί το κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς – την οικογένεια Έρνμαν-Τούνμπεργκ
Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ σταμάτησε να τρώει στην ηλικία των 8 ετών, ήταν η αρχή μιας περιόδου μεγάλης κρίσης για την οικογένεια της Μαλένα Έρνμαν και του Σβάντε Τούνμπεργκ. Αντιμέτωποι μ’ ένα σύστημα υγείας και εκπαίδευσης παντελώς ανέτοιμο να ανταποκριθεί στο διαφορετικό, η οικογένεια Έρνμαν-Τούνμπεργκ συνάντησε μια διόλου διαφημισμένη πλευρά του κράτους πρόνοιας της Σουηδίας. Ωστόσο μέσα από αυτές τις αναποδιές η Γκρέτα και η μικρή της αδερφή, η Μπεάτα, θα καταφέρουν να ξεδιπλώσουν η καθεμία τη δική της ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρίζοντας στους γονείς τους το δικαίωμα να ελπίζουν ότι ο κόσμος μας δεν έχασε ακόμα όλο το φως του. Η Μαλένα Έρνμαν είναι μέτζο-σοπράνο τραγουδίστρια της όπερας και ο Σβάντε Τούνμπεργκ είναι ηθοποιός και συγγραφέας.