Πραγματικό πονοκέφαλο αποτελεί για τις ελληνικές αρχές, η συνεχής πίεση των μεταναστευτικών ροών
Μπορεί στο τραπέζι να έχουν τεθεί διάφορα σχέδια και να προχωρούν ορισμένα από αυτά, όμως οι διακινητές ψάχνουν συνεχώς τρόπους για να παρακάμπτουν τους αυξημένους ελέγχους στα σύνορα.
Το τελευταίο διάστημα, αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι άτομα που περνούν παράνομα τα σύνορα δηλώνουν Τούρκοι για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από τις ελληνικές αρχές και κυρίως να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο άσυλο, κάτι που θα τους επιτρέψει να κινηθούν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Τούρκοι περνούν συχνά τα ελληνοτουρικά σύνορα και δηλώνουν δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αστυνομικοί. Οικογένειες συνεχίζουν να ζητούν προστασία στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι διώκονται στη χώρα τους.
Τις τελευταίες όμως εβδομάδες, αστυνομικοί, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, διαπίστωσαν ότι άτομα τα οποία έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα και ήταν εφοδιασμένα με χαρτιά τουρκικών αρχών, δεν είχαν καμία σχέση με το γειτονικό κράτος.
Στο συμπέρασμα που καταλήγουν οι υπηρεσίες, είναι ότι τα άτομα αυτά, εφοδιάστηκαν με πλαστά χαρτιά στην Τουρκία, προκειμένου όταν συλληφθούν στην Ελλάδα, να θεωρηθούν Τούρκοι.
Στο μεταξύ, ένα από τα νέα σχέδια για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, από παράνομες διελεύσεις, προβλέπει και την μεγαλύτερη παρουσία του στρατού στα σύνορα. Πάντως σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη στρατιωτική παρουσία – ουσιαστική παρουσία – έχει διαπιστωθεί ότι αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά.