Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας ο δήμος Ορεστιάδας εξακολουθεί να στηρίζει το πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας.
Ο δήμος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΠΘ, για την περαιτέρω έρευνα για τη χρήση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού σε γεωργικές καλλιέργειες.
Το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του ΔΠΘ, εδώ και χρόνια ασχολείται με την αξιοποίηση της λυματολάσπης της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης στις αγροτικές καλλιέργειες, ως λίπασμα, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τα λυπάσματα που χρησιμοποιούνται.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.
Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα ύψους 55.000 ευρώ, η έρευνα μπορεί να ολοκληρωθεί.
Το χρονοδιάγραμμα αφορά σε 20 μήνες με τις πειραματικές καλλιέργειες να πραγματοποιούνται σε χωράφια ιδιωτών με κριθάρι, ενώ έχουν γίνει πειράματα σε ηλίανθο, βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτηρά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κοσμήτορας της σχολής επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Σπύρος Κουτρούμπας, τόνισε με νόημα ότι η λυματολάσπη της Ορεστιάδας είναι ιδανική, καθώς προέρχεται από περιοχή που δεν επιβαρύνεται με βαρέα μέταλλα, καθώς δεν υπάρχουν λύματα από βαριά βιομηχανία.
Η λυματολάσπη μπορεί να συνδυαστεί και με ζεόλιθο, κάνοντας ακόμη καλύτερη λίπανση των χωραφιών.

Τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα πειραματικές μετρήσεις είναι άκρως ενθαρρυντικά καθώς απέχουν κατά πολύ από τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιοποίηση της λυματολάσπης στη γεωργία.
Τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη νέα συνεργασία εξέφρασε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.