Του Βασίλη Παραπαγκίδη*
Με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση περί αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών όλης της Χώρας, διαβάζοντας την , βλέποντας τις αντιδράσεις και σε συνδυασμό με κλείσιμο καταστημάτων, αναστολή δόσεων, εισφορών κλείσιμο συνόρων και όλα τα καλούδια, κλπ μου ήρθε μια λέξη στο μυαλό ………. ΔΙΚΑΙΟΣΤΑΣΙΟ …. Τι φάση !!!.
Θυμάμαι από το πανεπιστήμιο που μας έλεγαν ότι αν επέλθει ποτέ καθεστώς εθνικού Δικαιοστασίου θα έχουμε πόλεμο…. Μην ασχολείστε …. Εννοώντας φυσικά ότι είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα μας απασχολήσει (νομικά) μόνον σε εξαιρετικές (extreme) καταστάσεις. Δυο λογάκια όχι κουραστικά ……. Δικαιοστάσιο μπορεί να επέλθει, πάντα δια νόμου, σε περιπτώσεις εσωτερικών ή εξωτερικών εκτάκτων γεγονότων, ταραχών ή ανωμαλιών της Χώρας (π.χ. σεισμοί, πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις κ.λπ.). Σε τέτοιες περιπτώσεις υποχρεούται το κράτος στη θέσπιση δικαιοστασίου προκειμένου αφενός μεν να διασφαλιστούν οι πολίτες από αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων, και αφετέρου ως έκτακτο μέτρο στήριξης αλλά και ρύθμισης της παραγωγής, της διάθεσης και κατανάλωσης αγαθών και της προσφοράς υπηρεσιών. Ο Θεσμός του δικαιοστασίου, σε περιόδους πολέμου, ήταν γνωστός από την αρχαιότητα . Στη νεότερη Ελλάδα, το πρώτο δικαιοστάσιο που επιβλήθηκε ήταν εκείνο του 1862, αμέσως μετά την φερόμενη ως «έξωση» του Βασιλιά Όθωνα, από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις, προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστεί το οικονομικό χάος που δημιουργήθηκε. Εκείνου ακολούθησαν διάφορα άλλα, τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό χαρακτήρα, με σπουδαιότερο εκείνο του 1912, στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, της κυβέρνησης του Ε. Βενιζέλου, που ίσχυσε μέχρι και το 1940, με διάφορες τροποποιήσεις. Τοπικά δικαιοστάσια έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα κατά καιρούς σε σεισμόπληκτες περιοχές. Με λίγα λόγια είναι ένα καθεστώς (μια φάση ….. της ζωής και της δραστηριότητας) όπου ……… σταματάει για λίγο ο χρόνος. Το ερώτημα λοιπόν είναι: έχουμε πόλεμο και επιβλήθηκε εθνικό δικαιοστάσιο; Η απάντηση είναι «Ναι Έχουμε πόλεμο». Είναι ένας «Παγκόσμιος Πόλεμος» Και είμαστε η μοναδική Χώρα της Ευρώπης που έχουμε 2 μέτωπα, το ένα με τον αόρατο στρατό του κορονοϊού και το άλλο με τον ορατό στρατό του ερντογάνη. Εμείς σαν πολίτες έχουμε χρέος να σταματήσουμε, στο μέτωπο που μας αναλογεί, τις δραστηριότητες μας και να μείνουμε σπίτι με τις οικογένειές μας και ίσως να περάσουμε και στιγμές οικογενειακής θαλπωρήςπ, κάποιοι άλλοι όμως εδώ και 16 ημέρες είναι ήδη σε τρομερή υπερένταση στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ, δεν μένουν σπίτι και δεν μπορούν να μείνουν σπίτι για να μπορέσουμε να μείνουμε εμείς. Ήδη στη «φάση» έχουν μπεί και οι γιατροί , νοσηλευτές , διακομιστές….. μπορεί να ξεχνάω κανέναν … συγχωρείστε με ….. Η δική μας φάση λοιπόν είναι ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ, για να σταματήσω την μετάδοση που όπως φαίνεται τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στο peak της, για να προφυλαχθώ και να προφυλάξω, να δυναμώσω και να δώσω και εγώ δύναμη, σε όλους αυτούς ή καλύτερα για όλους αυτούς που δεν μπορούν να μείνουν σπίτι. Υπομονή θα περάσει
Υ.Γ. Δεν είμαι «σε φάση» να δίνω συμβουλές , απλά λόγω της μεταδοτικότητας του ιού συνεχώς μου έρχεται στο μυαλό το « Χαμογελάστε…….. είναι και αυτό μεταδοτικό»
* Δικηγόρος – Κάτοικος Ορεστιάδας