Ποτέ δεν έπαψαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον Έβρο οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες από τη στιγμή που έλαβαν θέσεις στα τουρκοελληνικά σύνορα. Μπορεί στο παρελθόν οι Έλληνες και οι Τούρκοι φαντάροι να αντάλλαζαν τσιγάρα και περιοδικά, πλέον όμως δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Επιφυλακτικοί είναι ακόμη και αξιωματικοί των δύο χωρών, αν τύχει και συναντηθούν στα σύνορα, οι οποίοι έχουν αποκτήσει από συναντήσεις του παρελθόντος για την καταπολέμηση της μετανάστευσης γνωριμίες, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και φιλίες.
Σχεδόν κάθε βράδυ στο ποτάμι ακούγονται πυροβολισμοί. Άλλες φορές με αβολίδοτα, άλλες φορές με πραγματικά πυρά.
Πάντα στον αέρα, καθώς οι Τούρκοι αυτό που θέλουν είναι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Οι Τούρκοι εδώ και εβδομάδες έχουν στήσει σκηνές στις όχθες του Έβρου. Εκεί δημιουργούν βάσεις, όπου μένουν στρατοχωροφύλακες κι όχι στρατιώτες.
Έχουν ρίξει βάρκες στο ποτάμι, με τις οποίες τα βράδια κάνουν περιπολίες κι εδώ υπάρχει η απορία για ποιους λόγους κάνουν περιπολίες, καθώς δεν υπάρχουν λόγοι να περιμένουν κάποιους από την Ελλάδα να περάσουν απέναντι. Το αντίθετο συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, όπου από απέναντι περνούν καραβάνια παράνομα στην Ευρώπη.
Κάθε φορά που τουρκικές περίπολοι αντιλαμβάνονται ελληνική, κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Φωνάζοντας κι ενίοται πυροβολώντας στον αέρα.
Περιοχές του Διδυμοτείχου, όπως Σοφικό και Πύθιο – Ρήγιο, αλλά και το Τυχερό, είναι οι περιοχές που έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά. Μέσα στην εβδομάδα στο Τυχερό, το βράδυ της Παρασκευής στο Πύθιο.
Οι πυροβολισμοί ακούγονται, όμως οι Έλληνες που πολλές φορές περιπολούν με φάρους και συχνά με την συμμετοχή στα περίπολα αστυνομικών της frontex παρακολουθούν και προσπαθούν να σπάσουν τον γρίφο για το που το πάει η Τουρκία.
Όπως αποκάλυψε το thraki Νεα, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις μετακινήσεις ομάδων μεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε περιοχές κοντά στα σύνορα. Προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει δείξει προθέσεις για μαζική μετακίνησή τους προς την Ελλάδα, όπως είχε πράξει στο τέλος Φεβρουαρίου στις Καστανιές. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει στο παραμικρό χαλαρώσει τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων και κυρίως το ότι οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί παραμένουν στον Έβρο, λέει πολλά για την κατάσταση.

Η Τουρκία αν έχει σκοπό να πυροβολίσει εναντίον ελληνικού εδάφους και περιπόλου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την παγκόσμια κατακραυγή, καθώς το περιστατικό θα καταγραφεί από τη frontex, ενώ δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί ακόμη και σε βίντεο.
Με το να πυροβολούν οι Τούρκοι στον αέρα, κάτι θέλουν να δείξουν, καθώς το κάνουν συνέχεια, με τα σενάρια να είναι ανοιχτά, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί το παραμικρό.
Το διάστημα που ακολουθεί η στάθμη του Έβρου θα πέσει κι άλλο, όμως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει τα σύνορα απροστάτευτα. Αυτό πάντως το οποίο θα καθορίσει τη στάση της Τουρκίας, είναι η ανάγκη της για συνάλλαγμα. Όσο η οικονομία της κλονίζεται και λόγω κορονοϊού, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη θα έχει.

Το σχόλιο του προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων Παναγιώτη Χαρέλα, λέει πολλά:

Έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά με πυροβολισμούς από την πλευρά των Τούρκων στα σύνορα του Έβρου. Τα συχνά περιστατικά φαίνεται πως δεν αποτελούν τυχαία και μεμονωμένα γεγονότα. Είναι ξεκάθαρο πως επιχειρείται η δημιουργία έντασης.
Το γεγονός πως δεν απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις ας μην θεωρηθεί ηττοπάθεια ούτε έλλειψη τόλμης.
Αποτελεί υπεύθυνη στάση από τους ακρίτες της χώρας μας που μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της καταστασης. Άλλωστε έχουμε απόδειξη το προηγούμενο διάστημα πως δεν φοβόμαστε τέτοιες προκλήσεις.
Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή σε ετοιμοτητα και επαγρύπνηση.
Η επιμονή τους να δημιουργήσουν περάσματα για τους μετανάστες από το ποτάμι, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.