Η ακριβής δήλωση Δένδια κι όχι κάποιοι τίτλοι που κυκλοφορούν. . . .

Η διαίσθηση ότι οι Τούρκοι αποχώρησαν από το επίμαχο σημείο στην περιοχή των Φερών, όπου είχαν παρατάξει δυνάμεις προκύπτει ύστερα από ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Όλα έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες, με την παρουσία Τούρκων στρατιωτικών σε τμήμα εδάφους που ανήκει στο ελληνικό κράτος και βρίσκεται ανατολικά του Έβρου στην περιοχή των Φερών. Μάλιστα όπως ανέφερε το thraki Νεα, επί τουρκικού εδάφους, οι Τούρκοι έχουν στήσει και σκηνή.

Το θέμα προκάλεσε πολλές δηλώσεις και ανακοινώσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έλαβε και διεθνείς διαστάσεις με αναφορές σε ξένα ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωση ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, προχώρησε το υπουργείο εξωτερικών. Συγκεκριμένα το υπουργείο τονίζει:

Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του thraki Νεα, οι Τούρκοι παραμένουν στην περιοχή, χωρίς όμως να είναι ευκρινές αν βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους. Η περιοχή των 16 περίπου στρεμμάτων, χρησιμοποιείται από Έλληνες βοσκούς, καθώς αποτελεί βοσκότοπο.

ΔΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ thraki Νεα, τον ευδιάκριτο χάρτη με τα σύνορα των δύο χωρών στην περιοχή της ευθυγράμμισης του Έβρου. 

 

 

Στις 20 Μαΐου, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Α πρόγραμμα της ΕΡΑ είχε παραχωρήσει συνέντευξη. Με βάση την επίσημη απομαγνητοφώνηση, για το συγκεκριμένο σημείο έγινε ο εξής διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων και υπουργού.

Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Τί γίνεται τώρα στον Έβρο κ. Υπουργέ; Στο νότιο κομμάτι βλέπω ότι υπάρχει παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη μεθόριο και μαθαίνω ότι ετοιμάζεστε για διάβημα. Ισχύει;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα.
Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας όμως; Γιατί για να λυθούν τα ζητήματα αυτά πρέπει να υπάρχουν…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ωραία το λέτε. Πρέπει λοιπόν και η τουρκική πλευρά να στέρξει στη δημιουργία ασφαλών και σοβαρών διαύλων επικοινωνίας. Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνει ότι είναι δίαυλοι επιβολής της θέσεως του ενός επί του άλλου.