Το thraki Νεα για ακόμη μία φορά μετέδωσε την είδηση ως έχει κι όχι όπως την φαντάζονταν κάποιοι
Τις αντιδράσεις της Ελλάδας φαίνεται ότι δοκιμάζει η Τουρκία. καθώς εκτός από το Αιγαίο όπου προαναγγέλλει παράνομες εξορύξεις πετρελαίου στον Έβρο, δημιουργεί κλίμα πίεσης με μεταναστευτικές ροές.
Η Ελλάδα μετά το ξαφνικό τέλος της κρίσης του Μαρτίου, δεν εφησύχασε στιγμή, καθώς η ιστορία απέδειξε ότι η Τουρκία δεν είναι γείτονας ο οποίος μπορείς να συνομιλήσεις και να βασιστείς.
Τις τελευταίες μέρες στον Έβρο υπάρχει κινητικότητα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Κανείς στην Ελλάδα δεν είδε που τοποθετήθηκαν οι μετανάστες οι οποίοι απομακρύνθηκαν στο τέλος Μαρτίου από τις Καστανιές. Αν και υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την παραμονή ορισμένων σε αποθήκες, η Τουρκία φρόντισε να αποκλείσει την πρόσβαση και την καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών, με τις οποίες θα ταυτοποιούνταν ακόμη μετανάστες.
Τουρκικά ΜΜΕ φρόντισαν να διαρρεύσουν ότι οι μετανάστες επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Πριν λίγες μέρες η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε νέες ενισχύσεις στον Έβρο, καθώς η φύλαξη έπρεπε να αυξηθεί ενόψει το νέου αναμενόμενοι κύματος παράνομης εισβολής. Οι εκτιμήσεις – ίσως και οι πληροφορίες – έδειχναν κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας μετά τις 10 Ιουνίου, ενώ υπήρχε και η όχι και τόσο ισχυρή ένδειξη ότι ίσως επιχειρηθεί κάτι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (όπως είχε γίνει και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας).

Το βράδυ της Τετάρτης, παρατηρήθηκε μεγάλη κίνηση στα ελληνοτουρικά σύνορα, καθώς νωρίτερα είχε παρατηρηθεί κινητικότητα στην Τουρκία, ενώ δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας έκαναν λόγω για μετακινήσεις μεταναστών.
Όσο περνούσαν οι ώρες και η Ελλάδα έδειξε ότι έχει μπλοκάρει όλα τα περάσματα, ενώ κι άλλες δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή, το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν αύξηση της κίνησης των Τούρκων ενστόλων.
Κατά μία άποψη, που είναι ισχυρή, η Τουρκία οδήγησε εκεί που ήθελε την κατάσταση ώστε να δει αν η Ελλάδα θα κινητοποιηθεί.
Το αν έλαβε το ισχυρό μήνυμα ή όχι, θα φανεί σύντομα.

Στο μεταξύ από την πρώτη στιγμή, επειδή στο thraki Νεα, δεν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε μέσω των έγκυρων πηγών μας την κίνηση μεταναστών από την απέναντι πλευρά, μεταδώσαμε και όπως αποδείχτηκε ορθά μόνο την κινητοποίηση στα σύνορα.
Σε δύο αναρτήσεις γράψαμε:
«Έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια διάρρηξης της μεθορίου από ομάδες μεταναστών είναι οι ελληνικές αρχές. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει κινητοποίηση στην τουρκική πλευρά, με την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες κινητικότητα των Τούρκων παρατηρήθηκε στην περιοχή των Φερών, αλλά όλα είναι ανοιχτά.

Για μετακινήσεις μεταναστών μιλούν και τουρκικά ΜΜΕ».

«Μπορεί η Τουρκία να φαίνεται ότι ξεκίνησε τη νέα μαζική αποστολή μεταναστών στα σύνορα, είναι κοινό μυστικό όμως, ότι όλο το διάστημα που μεσολάβησε από τη διάλυση των καταυλισμών στις Καστανιές, μέχρι και σήμερα, προσπαθούσε να στείλει σπασμωδικά μετανάστες σ’ όλο το μήκος του Έβρου. Με βάρκες, με τα πόδια και σε κάθε σημείο.

Τις τελευταίες ώρες η κίνηση γίνεται ξανά μαζική.
Φυσικά η Τουρκία ξέρει ότι τα πράγματα γι’ αυτή είναι διαφορετικά καθώς η Ελλάδα έχει οργανωθεί καλύτερα, κάτι που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες ότι και η Τουρκία μπορεί να αλλάξει τακτική.
Οι τελευταίες προκλήσεις στις Φέρες και στον φράχτη με Τούρκους να προκαλούν Έλληνες στρατιωτικούς και αστυνομικούς, έδειξαν ότι η νέα επίθεση πάλι θα αρχίσει.

Το πως θα κινηθεί η Τουρκία, είναι κάτι που θα μας απασχολήσει, με τα βασικά ερωτήματα να απαντώνται μόνο μέσα από την εξέλιξη των γεγονότων.
Αν θα μείνει σε πρώτη φάση στον Έβρο ή αν θα προχωρήσει και στα νησιά με την αποστολή μεταναστών, αλλά και το τι θα κάνει με τις προαναγγελθείσες έρευνες στο Αιγαίο.
Ο Ιούνιος είναι απλά, ο πρώτος μήνας».

Διαβάστε: Σε ετοιμότητα για νέα απόπειρα εισβολής οι ελληνικές αρχές

Σε Τυχερό, Φέρες και Καστανιές τα βλέμματα