Της Κικής Ηπειρώτου

Σε αντίθεση με τα παράπονα των Αλεξανδρουπολιτών που πυκνώνουν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πεύκα στο πάρκο «Εγνατία», τα ίδια τα πεύκα έχουν πάψει προ πολλού να πυκνώνουν και με το χρώμα και τον ίσκιο τους να προσφέρουν αναψυχή στους κατοίκους της πόλης μας. Ένα πολύπαθο πάρκο, που μετά από τους τόνους τσιμέντου που αδιαμαρτύρητα δέχθηκε στα «σπλάχνα» του, χάνει σιγά – σιγά και το οξυγόνο του, δηλαδή τα πεύκα, η πλειοψηφία των οποίων, παρουσιάζει μία δυσάρεστη εικόνα. Πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε που τα πεύκα στο πάρκο Εγνατία άρχισαν να μεγαλώνουν και με τα χρόνια να χαρίζουν απλόχερα ίσκιο και οξυγόνο στους κατοίκους της πόλης. Το πέρασμα των χρόνων, όμως, δεν τα άφησε ανεπηρέαστα. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα, ιδιαίτερα στη νοτιοδυτική πλευρά του πάρκου, εκεί που βρίσκονται σήμερα τα δύο ξενοδοχεία, είναι θλιβερή. Άρρωστα δέντρα, ξεραμένα, δίχως ούτε ένα πράσινο φυλλαράκι, ταλαιπωρημένα από το πέρασμα του χρόνου.
Πέρα από το πέρασμα του χρόνου, συνήθως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οδηγούν τα πεύκα στην εικόνα και την κατάσταση αυτή. Είναι πολύ πιθανό το αστικό πευκοδάσος του «Εγνατία» να έχει προσβληθεί από έντομα, παράσιτα και μύκητες. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μέσα σε 2 μήνες υγιή πεύκα νεκρώνονται μετά την προσβολή τους από έντομα και μύκητες και λειτουργούν σαν πυριτιδαποθήκες σε περίπτωση πυρκαγιάς.  Η ασθένεια στα δένδρα εξαπλώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα αυτά να ξεραίνονται πολύ γρήγορα και να λειτουργούν ως προσάναμμα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αφού αντί να κόβονται και να απομακρύνονται, όπως θα έπρεπε, παραμένουν μέσα στα δάση.

Τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος
Μιλώντας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης Θεόδωρο Γιαννέλο, σημειώνει πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στη δημοτική αρχή, η οποία παρέλαβε και αυτό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.
«Είναι καταστάσεις παραμελημένες, τις οποίες σκοπεύουμε να φροντίσουμε όσο πιο άμεσα μπορούμε. Δυστυχώς, υπάρχει το γνωστό θέμα με την έλλειψη εργατικών χεριών στο δήμο μας. Θα ξεκινήσουμε με την εκπόνηση μίας μελέτης από δασολόγο του δήμου, προκειμένου να έχουμε ακριβή στοιχεία για την κατάσταση και στη συνέχεια θα κινηθούμε αναλόγως, με δικούς μας υπαλλήλους και δικά μας μηχανήματα». Εφ. «Η Γνώμη»