«Ο κλήρος του αίματος» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Εβρίτισας δημοσιογράφου Σωτηρίας Μαραγκοζάκη.
Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, οκτώ χρόνια μετά τον Ύπατο της Σμύρνης (Κέδρος), υπογράφει ένα μυθιστόρημα με στοιχεία ντοκουμέντου, ένα ανεστραμμένο, πολυφωνικό έπος, που αντλεί από το αρχαίο δράμα, τη λαϊκή παράδοση και τα ιστορικά γεγονότα με φόντο την τραγωδία του Εμφυλίου. Διλήμματα και ερωτήματα για τον εμφύλιο πόλεμο, την επανάσταση, τη βία, την προδοσία, την αλλοτρίωση, τη δύναμη και την επιβολή, την απληστία, το καθήκον, το άδικο, τη μνήμη, τη λήθη.
Ο κλήρος του αίματος θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στα Λουτρά. Σπούδασε στην ανώτερη εκπαίδευση οικονομία και διοίκηση. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΑ Ορεστιάδας, ΕΡΑ Κομοτηνής, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Φερών, στην ημερήσια εφημερίδα της Θράκης Η ΓΝΩΜΗ και επί ένδεκα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στους Δήμους Τραϊανούπολης και Αλεξανδρούπολης. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης και του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Έβρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρών και μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού Εξώπολις.
Έχει τιμηθεί από:
την κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ για τη συμβολή της στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ (1995)
τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ως εμψυχώτρια της Ομάδας Ανάγνωσης Ατόμων με Αναπηρία (1997)
τον Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Έβρου (2013)
τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης (2019)
Ως δημοσιογράφος έχει τιμηθεί με το 1ο βραβείο τύπου για την προβολή του βιβλίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (1997). Ως συγγραφέας για το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο Ύπατος της Σμύρνης» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) τιμήθηκε με εύφημη μνεία και με πανελλήνια βραβεία για τρία διηγήματά της.
Ζει στην Αλεξανδρούπολη, έχει μία κόρη, τη Χριστίνα Μπαχαράκη (από την οποία πρόσφατα έγινε γιαγιά) και είναι παντρεμένη με τον Αλέξανδρο Χατζηλιάδη.