Πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την γενική γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κα Αλεξάνδρα Σδούκου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνιζε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει στην αλλαγή της νοοτροπίας στον τρόπο που κινούμαστε στις πόλεις ώστε αυτές να είναι πιο «πράσινες» για τους πολίτες. Η ΚΕΔΕ όμως καλείται να προωθήσει και μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ενεργειακής μετάβασης, συμβάλλοντας στον πλούσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει εντός των δήμων.
Ειδικά πάντως για την ηλεκτροκίνηση ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει ένας «καλός σχεδιασμός και απλές διαδικασίες, και βλέπουμε με χαρά ότι οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ έχουν βρει ευήκοα ώτα στο Υπουργείο. Ο συνδυασμός της ηλεκτροκίνησης με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας θα κάνει τις πόλεις μας πιο καθαρές και πιο ανθρώπινες. Τα μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την καθαριότητα και τις άλλες δημοτικές δραστηριότητες θα αλλάξουν την εικόνα της καθημερινότητας και θα μας βάλουν όλους σε ένα νέο, πιο «πράσινο» μονοπάτι για ένα περιβάλλον πιο όμορφο για μας και τα παιδιά μας», δήλωνε ο κ. Παπαστεργίου.
Παράλληλα, σε μια περίοδο που για τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά για εκείνους που θα επηρεαστούν από την απολιγνιτοποίηση αποτελεί στοίχημα η μετάβαση σε φιλικότερες για το περιβάλλον πηγές ενέργειας στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Ένα από τα πολλά θέματα άλλωστε που καλούνται να διαχειριστούν κάποιοι δήμοι και που θα απασχολήσει και την ΚΕΔΕ είναι αυτό των τηλεθερμάνσεων. Αξίζουν άλλωστε να σημειωθούν οι πολύ καλές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τηλεθέρμανση με χρήση γεωθερμίας. Μάλιστα στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται ακόμα δύο έργα. Το πρώτο αφορά ακόμα μια καινούργια γεώτρηση για τηλεθέρμανση ισχύος 10MW για συνολικά 3.000 κατοίκους 6 χωριών της Τραϊανούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 10-12 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, αφορά το έργο της τηλεθέρμανσης στην περιοχή των Φερών, για το οποίο επίσης υπάρχουν μελέτες και θα τροφοδοτείται από το σταθμό συμπίεσης του TAP.
Η υλοποίηση κοινόχρηστων έργων μέσω των οποίων θα έχουν εμπράκτως οφέλη οι δημότες αποτελεί ένα στοίχημα αναφέρει στο Energia.gr το μέλος της επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Φαλέκας.
«Το να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια για να παίρνεις λιγότερα χρήματα ανταποδοτικά από τους δημότες σου θα πρέπει να μας απασχολήσει. Εάν μπορείς να δώσεις πολύ φθηνή τηλεθέρμανση νομίζω ότι θα είναι καλό», επισημαίνει. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα απορρίμματα αναφέρει πως χρειάζεται ένα υβριδικό σύστημα συνεργασίας με τους ιδιώτες, και τέλος όσο γίνεται περισσότερη χρήση των ΑΠΕ, με κορυφαία της ιδιοκατανάλωση, ενώ σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση τονίζει πως οι δήμοι μπορούν να αποτελέσουν τους βασικές πρωταγωνιστές.
Τα παραπάνω θέματα είναι μερικά μόνο από εκείνα που θα απασχολήσουν την ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του πλούσιου διαλόγου που έχει ξεκινήσει εντός των δήμων. Βέβαια δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως την ίδια ώρα αρκετοί δήμοι συσπειρώνονται με στόχο να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Πριν λίγες ημέρες οργανώθηκε μια τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Φιλίππου με τη συμμετοχή αρκετών δήμων στα όρια των οποίων σχεδιάζονται έργα και κατέληξαν στο να συγκροτήσουν ένα δίκτυο δημάρχων. Οι προαναφερόμενες εξελίξεις θα πρέπει να προβληματίζουν την πολιτεία, ενώ δεν αποκλείεται να απασχολήσουν και την ΚΕΔΕ στο μέλλον.
www.energia.gr