Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις πολιτικών αρχηγών και πολιτικών για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζει:

Βαθύτατη πρόκληση προς την παγκόσμια κοινότητα η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μνήμη, υπονομεύει την αξία της ανεκτικότητας και δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με όλο τον πολιτισμένο κόσμο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του αναφέρει:
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της».
»Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».
»Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας- ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά
Η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία.
Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;

Το ΚΚΕ
Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ’ την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Απ’ αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπτεται απ’ τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί!
Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές!
Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί.
Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται…

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει:
Κατάπτυστη η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία
Μόλις 17 λεπτά χρειάστηκε το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ και με ένα βιαστικό κι σαν έτοιμο από καιρό διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία, σύμβολο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς από την Unesco, υφίσταται σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες του άκρατου εθνικισμού και του αλόγιστου αναθεωρητισμού που χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η παγκόσμια κοινότητα, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες, για να μη τεθεί σε εφαρμογή και να ακυρωθεί στην πράξη η κατάπτυστη αυτή απόφαση για τη βίαιη αλλαγή του status quo του διαπολιτισμικού αυτού συμβόλου.
Απόφαση, η οποία δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα έκφραση της στρατηγικής επιλογής της Τουρκίας για την περιφρόνηση των διεθνών κανόνων, αθετεί δεσμεύσεις, αλλά έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα και την προστασία του οικουμενικού αυτού Μνημείου.
Αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18 Ιουλίου, να λάβουν πρακτικές αποφάσεις – πλαίσιο, που θα απαντούν σε αυτή την ακραία πρόκληση της Τουρκίας.

ΑΚΚΕΛ: Κλείστε τώρα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής

– ως απάντηση για την προσβολή κατά της Αγίας Σοφίας –

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) καλεί την κυβέρνηση στην Ελλάδα να κλείσει ΑΜΕΣΩΣ το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ως απάντηση για την πρόκληση του τουρκικού καθεστώτος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Φυσικά η σημασία της Αγίας Σοφίας είναι περισσότερο από τεράστια σε σχέση με το πολιτικό ή διπλωματικό «μέγεθος» του προξενείου στην Κομοτηνή, αλλά είναι σίγουρο ότι ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ το τουρκικό καθεστώς.

Αφού εκεί που σπέρνει ο διάβολος, θερίζει ο Θεός, ας κινηθούμε όμοια, με αγροτικό τρόπο και να θερίσουμε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Από την πλευρά του ΑΚΚΕΛ, θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αξιοποιώντας τις επαφές και συμμαχίες μας για να συμβάλουμε στην ανατροπή των τουρκικών καθεστωτικών ενεργειών κατά της Αγίας Σοφίας.