Ένας από τους τελευταίους γεννημένους στο τότε Ελληνικό Κάργατς, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για τον Γεώργιο Τσακρίδη, μία από τις γνωστότερες προσωπικότητες της πόλης. Παππούς στα χρόνια, αλλά πάντα νέος, παππούς για όλους, καθώς ήταν στοργικός, συμβουλευτικός.
Αν και τα τελευταία χρόνια οι μετακινήσεις του είχαν περιοριστεί, η εικόνα του να περπατάει με το μπαστουνάκι του ή να απολαμβάνει το μαλεμπί του, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές της Ορεστιάδας.
Τον Γεώργιο Τσακιρίδη, αποχαιρέτησε με μοναδικό τρόπο ο Νίκος Κούκλατζης γράφοντας:

ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ : ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ …..
Στις 21 Ιουλίου 2020, ο κ. Γιώργος Τσακιρίδης του Βασιλείου και της Αναστασίας, πλήρης ημερών και αφού είχε κλείσει τα 99 του χρόνια, (γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1921, στο Καραγάτς), άφησε τον επίγειο κόσμο για τον επουράνιο. Ήταν ο ένας από τους τρεις εναπομείναντες εν ζωή Καραγατσιανούς και μάλιστα ο μεγαλύτερος, αφου οι άλλοι δύο συμπατριώτες μας είναι γεννημένοι το 1922 . Γεννήθηκε εκεί στην αλησμόνητη πατρίδα και στην ηλικία των 2 ετών ως πρόσφυγας, με τους δικούς του, βρέθηκε στο νέο τόπο. Άνθρωπος σκληραγωγημένος, πάλεψε με τη λάσπη και με το χώμα, όπως και όλοι φυσικά, από τα παιδικά του χρόνια βοηθώντας τους γονείς του, για το στήσιμο του νέου σπιτικού. Δυνατός, με ανεξάντλητες σωματικές και ψυχικές δυνάμεις ένιωσε «στο πετσί του» τις χαρακιές καλές και κακές που άφηνε με το χρόνο η πρόοδος της πόλης. Τα έζησε όλα. Καλά και κακά. Η ζωή του επεφύλαξε και το θλιβερο γεγονός της απώλειας της κόρης του Χρυσούλας, το οποίο αντιμετώπισε με απαράμιλλη γενναιότητα.
Η καλή του μνήμη και η πνευματική του διαύγεια, στοιχεία τα οποία τον διέκριναν σχεδόν μέχρι το τέλος, βοήθησαν στην συλλογή πληροφοριών εκ μέρους του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών – Αδριανουπολιτών για τα πρώτα χρόνια της ζωής στην πόλη και όχι μόνο. Μέχρι πρόσφατα ήταν σε θέση να συμμετέχει και συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις του Συλλόγου. Ο Σύλλογος αναγνωρίζοντας την προσφορά του σχεδόν κάθε χρόνο τον Ιούνιο στο αντάμωμα των απανταχού Ορεστιαδιτών στα πεύκα, τον τιμούσε με διάφορα αναμνηστικά.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην κόρη του Αναστασία στους γαμπρούς του, στα εγγόνια και στα δισέγγονά του.
Να είναι γεροί όλοι να θυμούνται και να μνημονεύουν τον αείμνηστο πλέον πατέρα και παππού τους.
Άς είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε! Αιωνία του η μνήμη!
Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι από επίσκεψή του στη γενέτειρά του (Καραγάτς) καθώς και στην Αδριανούπολη.

ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ : ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ …..
Στις 21 Ιουλίου 2020, ο κ. Γιώργος Τσακιρίδης του Βασιλείου και…

Δημοσιεύτηκε από Νικόλαος Κούκλατζης στις Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020