ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
Κείμενα της συνταγματικής συγκυρίας. Πριν, κατά και μετά τα Μνημόνια
Αντώνης Μανιτάκης
Κείμενα της συνταγματικής συγκυρίας, γραμμένα στο Λυκόφως της Μεταπολίτευσης. Άρθρα στον τύπο και μελέτες για τα εκφυλιστικά και παρακμιακά συμπτώματα του πολιτικού συστήματος, για τη ματαιοπονία των αναθεωρήσεων, αλλά και για την εντυπωσιακή, παρά την κρίση, ανθεκτικότητα του Συντάγματος. Ο ελληνικός συνταγματισμός συνομίλησε, εν μέσω Μνημονίων, αντιτέθηκε στο ρεύμα, με διαλλακτικότητα και ηπιότητα με τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συνταγματισμό. Δεν άντεξε απλώς, προσαρμόστηκε.
Το ίδιο προκύπτει και από τις συνταγματικές μελέτες του τόμου: για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, για τα θέματα της βιοηθικής και βιοτεχνολογίας, για το δικαίωμα στη ζωή, στην αναπαραγωγή και τεκνοποιία, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, για τα δικαιώματα των ψυχασθενών, για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Τη στιγμή που το ατέλειωτο λυκόφως της Μεταπολίτευσης μας αφήνει κατακλυσμένους από αισθήματα πολιτικής μελαγχολίας και απογοήτευσης, φουντώνει μέσα μας η προσδοκία ενός Μετα-μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος.
Ο Aντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Υφηγητής και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ομότιμος από το 2011. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής Διδασκαλίας από το ΙΤΕ. Υπουργός Εσωτερικών σε δύο υπηρεσιακές Κυβερνήσεις, του 2012 και του 2015 και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρικομματική κυβέρνηση το 2012/13. Κυριότερα έργα του: Η συνταγματική συγκυρία της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας/ Οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος-Έθνος/ Το Σύνταγμα της Ευρώπης αντιμέτωπο με την εθνική και λαϊκή κυριαρχία/ Ελληνικό Συνταγματικό Δίκαιο, Τι το κύριον της Πολιτείας εστίν (Σάκκουλας), και τρία εγχειρίδια για το «Σύνταγμα», το «Κράτος» και το «Πολίτευμα» (Σαββάλας).

ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, ΑΝΤΑΡΤΕΣ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ 1943-1944 / NATIONALISTES EN RESISTANCE, FACE AU TRAITEMENT DE LA QUESTION MACEDONIENNE, 1943-1944.
Τεκμήρια στη γλώσσα της εποχής / Documents d’ autrefois
Αλέξανδρος Δάγκας – Σταύρος Καμαρούδης [Alexandros Dagkas – Stavros E. Kamaroudis]

Μετά τη γερμανική κατάκτηση το 1941, το σύνθημα του απελευθερωτικού μετώπου για μελλοντική λαοκρατία τέθηκε υπό αμφισβήτηση εκ των ένδον. Η πολιτική έναντι του μακεδονικού ζητήματος αποτέλεσε για τους αντιπάλους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αντικείμενο προπαγάνδισης, σε μία απόπειρα αυτών να υποσκάψουν την κομμουνιστική κυριαρχία.
Η προσπάθεια αποσταθεροποίησης των κομμουνιστών από τους Βρετανούς ακολούθησε την πεπατημένη, με επίγνωση ότι, στις συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, το διακύβευμα ήταν η εξουσία. Με υλικό αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, υφίστανται διαπραγμάτευση στο παρόν πόνημα το ζήτημα εθνικιστών ανταρτών στο «βουνό» στη δυτική Μακεδονία ανάμεσα στους κομμουνιστές, οι εμπλοκές με τους σλαβομακεδόνες, οι πολιτιστικές ταυτότητες, η εκφορά του λόγου.
Alexandros Dagkas, ne en 1947 a Alexandrie en Egypte, fit des etudes en histoire a Paris, a l’Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Il est profes-seur emerite en histoire sociale a la Faculte des Sciences pedagogiques de l’Universite Aristote de Thessalonique. Les domaines de l’histoire auxquels il s’interesse sont les mouvements sociaux, les mouvements de masse (culturel, professionnel, de la jeunesse, etc.), la question nationale.
Stavros E. Kamaroudis, ne en 1956 a Thessalonique en Grece, fit des etudes en linguistique a l’Universite Aristote de Thessalonique et a l’Universite Rene Descartes, Paris V. Il est professeur de l’Universite de la Macedoine Occidentale a la Faculte de Pedagogie, ou il en-seigne le grec moderne et la didactique. Sa specialite est la dialectologie.

μεταφέροντας…
Σκέψεις, εμπειρίες, πορεία ζωής ενός Συγκοινωνιολόγου
Γεώργιος Α. Γιαννόπουλος

Τι είναι επιτυχία; Πώς κατακτάται; Ποιος νεαρός Έλληνας φοιτητής ανέλαβε την αξιολόγηση των μέτρων πεζοδρόμησης της Oxford street τη δεκαετία του 1970; Γιατί η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η επιτομή των εσφαλμένων επιλογών, μεθοδεύσεων και διαδικασιών κατασκευής δημόσιων έργων στην Ελλάδα; Τι φταίει και η Ελλάδα έρχεται μονίμως στις τελευταίες κατατάξεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε όλα σχεδόν τα θέματα; Τι έφταιξε για την τελευταία οικονομική κρίση και τι πρέπει να κάνουμε για να διώξουμε την αβεβαιότητα μιας επανάληψής της;
Μέσα από τη ζωντανή αφήγηση ζωής του καθηγητή, ακαδημαϊκού και ερευνητή, από τους θεμελιωτές της επιστήμης των Συγκοινωνιών και Μεταφορών στην Ελλάδα – Συγκοινωνιολόγου Γιώργου Α. Γιαννόπουλου, ο αναγνώστης μεταφέρεται με εναλλαγές, από τη σφαίρα του ιδιωτικού στα επίκαιρα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων πενήντα χρόνων.
Το βιβλίο ξεπερνά τα στενά πλαίσια μιας αυτοβιογραφικής διήγησης. Μέσα από τις αξίες και αντιλήψεις που εκφράζονται στις σελίδες του, πάνω σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς αλλά και σε γενικότερα θέματα θρησκειολογικής – φιλοσοφικής – κοσμολογικής υφής, ο αναγνώστης θα βρει μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρηστική οπτική σχετικά με τη ζωή και τον κόσμο. Θα αντιληφθεί ότι μόνη «ασπίδα προστασίας» για το μέλλον μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και το πόσο ενεργά και υπεύθυνα θα δραστηριοποιηθούμε απέναντι στις αντίξοες καταστάσεις. Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε μια θέση υπευθυνότητας, που ζητάει να ξεκινήσουμε την αλλαγή από εμάς τους ίδιους αντί να βλέπουμε πάντα κάποιον άλλον ως πρόξενο των όσων μας συμβαίνουν. Έτσι, η εμπειρία ζωής, τα βιώματα και οι προβληματισμοί που εκφράζονται μέσα από τον γλαφυρό λόγο του συγγραφέα, αναδεικνύονται σε μια ουσιαστική προσφορά και παρακαταθήκη για το μέλλον.
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος είναι Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικές εργασίες, μονογραφίες και άρθρα και έχει συγγράψει 16 βιβλία εκ των οποίων 4 στην Αγγλική. Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ο ιδρυτής και Δ/ντής, για 16 χρόνια, του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος για μια δεκαετία και πρόεδρος τη διετία 2010-2012. Ήταν επίσης πρόεδρος για πολλά χρόνια σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς επιτροπές και ομάδες εργασίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Αμερικανικού Transportation Research Board. Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, σε μεγάλα Κινεζικά Πανεπιστήμια όπως το Beijing Jiaotong στο Πεκίνο, το Chang’an στο Xi’an και το NBUT (Ningbo University of Technology). Έχει βραβευθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις.