Καθολικό ήταν το όχι των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας στην ενδεχόμενη επέκταση των δομών μεταναστών που υπάρχουν στο Φυλάκιο.
Το θέμα άνοιξε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο ίδιος ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ξεκάθαρα αρνητική του θέση και στη συνέχεια και οι επικεφαλής των παρατάξεων εξέφρασαν την άρνησή τους στην επέκταση του Φυλακίου.
Στο μεταξύ ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι με το που έγινε γνωστή η δήλωση του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου για επέκταση του Φυλακίου απέστειλε στις 8 Σεπτεμβρίου επιστολή στον υπουργό, εκφράζοντας την αρνητική του θέση. Παράλληλα αναφέρεται και στη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εξαίρεση της Θράκης από οποιονδήποτε νέο σχεδιασμό.
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές Έβρου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Επαναφορά» Χρήστου Καζαλτζή ότι επιχειρείται η ενοικίαση 150 στρεμμάτων στην περιοχή των υπαρχουσών δομών. Για κρούσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μίλησε απαντώντας στη συγκεκριμένη αναφορά ο κ. Μαυρίδης.

 

Στο Φυλάκιο αυτή τη στιγμή λειτουργεί προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) καθώς και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ).