Την πρότασή του για την ανάπτυξη της Θράκης, όσον αφορά στο δήμο Σουφλίου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Σουφλίου Απόστολος Δαβής.
Η πρόταση Δαβή που κατατέθηκε στην ΠΕΔ ΑΜΘ:
Κατόπιν της σύστασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, η ΠΕΔ ΑΜ-Θ δεν απέχει από την υποχρέωσή της, να καταθέσει τις δικές της προτάσεις ενόψει της διαβούλευσης που έχει ήδη ξεκινήσει και θα καταθέσει της δικές της συνολικές προτάσεις στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής που θα απαντάει στις προκλήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. Όπως συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, θα κατατεθούν από τα μέλη του Δ.Σ. έως 23 Οκτωβρίου συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις.
Στα χρόνια προβλήματα του Δήμου Σουφλίου ο οποίος ως ακριτική και παραμεθόριος περιοχή συνεχίζει να υστερεί διαχρονικά σε κρίσιμους αναπτυξιακούς δείκτες (ΑΕΠ, απασχόληση, δημογραφικό, αναλφαβητισμός κ.λπ.), αλλά και να παρουσιάζει δομικά προβλήματα όπως οι ενδοδιαδημοτικές ανισότητες, προστίθενται οι επιπτώσεις των δύο διαδοχικών κρίσεων, της οικονομικής (2008) και της υγειονομικής (COVID 19), αλλά και οι επιπτώσεις λόγω του Μεταναστευτικού ζητήματος και οι επιπτώσεις λόγω των κακών σχέσεων με την γείτονα χώρα. Πάνω σ’ αυτήν την βάση σας αποστέλλω και τις δικές μου προτάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Σουφλίου ως συνόλου, μέσα στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας, που προάγει την διαδημοτική συνείδηση.

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Δημοτική Ενότητα Σουφλίου

Δημιουργία και έκτης έδρας του Δ.Π.Θ. με έδρα το Σουφλί και σύσταση τμήματος ΤΕΙ Αμπελουργίας-Οινολογίας και Φυτικής Παραγωγής.
Ανάδειξη ιστορικής κληρονομιάς Σουφλίου. Αποκατάσταση παλαιών κουκουλόσπιτων Σουφλίου. Το Σουφλί διεθνές σταυροδρόμι των δρόμων του μεταξιού.
Τόνωση – ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας. Διαχείριση μεταναστευτικού.
Δημιουργία τεχνητού υγροβιότοπου στη Δαδιά και ανάδειξη του δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου.
Δημιουργία μουσείου θρακικής αρχιτεκτονικής στο Σουφλί.
Ο κεντρικός Έβρος ως διαχρονικό θρησκευτικό κέντρο- πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού.
Δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών και κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στο Σουφλί.
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Έβρου.

Δημοτική Ενότητα Ορφέα

Δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στα Λάβαρα.
Προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου του ορεινού όγκου Ορφέα και δημιουργία χώρων αναψυχής – περιπάτου – οικολογικής παιδείας και υποδομές αγροτουρισμού.
Δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου στο Μεγάλο Δέρειο.
Δημιουργία μελισσοκομικού – βοτανικού πάρκου στο Μικρό Δέρειο.
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Έβρου.

Δημοτική Ενότητα Τυχερού

Αρδευτικό δίκτυο κάμπου Τυχερού.
Δημιουργία μουσείου απολιθωμάτων στο Φυλαχτό και ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους του Φυλαχτού (το αρχαιότερο της Ευρώπης).
Βιολογικός καθαρισμός και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τυχερού.
Ανάδειξη του φράγματος της Λύρας και δημιουργία χώρου αναψυχής- περιπάτου- οικολογικής παιδείας.
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Έβρου.

Απόστολος Δαβής

Δημοτικός Σύμβουλος Σουφλίου
Μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ ΑΜ-Θ