Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες προανήγγειλε από τη Θάσο όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως τόνισε, «ο Έβρος με τον δεδομένο σχεδιασμό και την αύξηση στης στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται αλλά ενισχύεται».

Η θητεία μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έφτανε και τα δύο χρόνια. Την περίοδο 2000-2004 άρχισε μια μεγάλη μείωση από 24 σε 18 μήνες και μετά σταδιακά στους 12 μήνες.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 2009, όταν η θητεία μειώθηκε με απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη στους 9 μήνες. Με νόμο του 2005 προβλέπεται ότι η κανονική, πλήρης θητεία είναι 24 μήνες κι ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει τη δυνατότητα να τη μεταβάλει κατόπιν απόφασής του, με ελάχιστο όριο τους 6 μήνες πλήρους θητείας και τους 3 μήνες μειωμένης. Στην ουσία, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται σήμερα να νομοθετήσει από την αρχή αλλά αρκεί μια απόφαση υπουργού για να αυξηθεί η πραγματική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες.

 

kavalanews