Με Γραπτή Ερώτηση προς στους υπουργούς περιβάλλοντος & ενέργειας, υποδομών & μεταφορών καθώς και εσωτερικών και σε συνέχεια παρεμβάσεων και παραστάσεων, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, αναδεικνύει την αναγκαιότητα λειτουργίας των λατομείων στο Έβρο και υπογραμμίζει την ουσιαστική εξοικονόμηση που θα προκύψει στο κόστος των δημοσίων και ιδιωτικών έργων.
Επίσης με την ερώτηση υπενθυμίζει ότι με δική του πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της ψήφισης του Ν.4512/2018 (δείτε την σχετική παρέμβαση εδώ), εξασφαλίστηκε νομοθετικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λατομικής περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου, ανοίγοντας έτσι ο δρόμος επαναλειτουργίας των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδ/χου!
Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι ο Έβρος λόγω της ιδιομορφίας και της μορφολογίας του ως ακριτικός νομός, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά & πολλαπλά.
Τα εγκεκριμένα ή/και υπό κατασκευή έργα κυρίως οδοποιίας κι αντιπλημμυρικής θωράκισης επιβαρύνονται οικονομικά σε ποσοστό 30% εξαιτίας της προμήθειας των αδρανών υλικών από άλλες περιοχές.
Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να λειτουργήσουν τα λατομεία στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος όπως επισπεύσει την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.
Επίσης ερωτά εάν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες σύστασης της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών στον Ν.Έβρου καθώς έχει λήξει η θητεία της προηγούμενης επιτροπής & απαιτείται η επανασυγκρότηση της …
Η γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής αποτελεί προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό των περιοχών του Νομού ως λατομικές…& όχι μόνον!
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:
Θέμα: Επαναλειτουργία Δημοτικών Λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου

Μετά την ψήφιση του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5 Α΄/17-01-0218) που αφορούσε σε «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα της προσθήκης της παρ. 8 του άρθρου 44, λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της προτεινόμενης λατομικής περιοχής του Δήμου Διδ/χου (δείτε την σχετική παρέμβαση μου εδώ).
Με την ψήφιση του ως άνω νόμου και σε εκτέλεση του άρθρου 59 Ν.4280/2014, δόθηκε η δυνατότητα στους εκμεταλλευτές λατομείου/ων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνταν έως 8.7.2011 στην εν λόγω περιοχή να προβούν σε εργασίες εκμετάλλευσης/εξόρυξης αδρανών υλικών.
Ο Ν.Έβρου λόγω της ιδιομορφίας & της μορφολογίας χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλά.

Η νομοθετική ρύθμιση ήταν άκρως απαραίτητη και χαρακτηρίστηκε ουσιαστική παρέμβαση γιατί θα μειωθεί το κατασκευαστικό κόστος σε ποσοστό 30% των εγκεκριμένων ή/και των εν εξελίξει έργων στο Νομό, καθ’όσον η προμήθεια αδρανών υλικών εξασφαλίζεται σήμερα από άλλες μακρινές περιοχές.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εμφανές το όφελος σε:
Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
Μείωση του χρόνου προμήθειας των υλικών
Ελάττωση των δρομολογίων στη μεταφορά των υλικών
Παύση της ελεγχόμενης ή μη εξόρυξης αδρανών υλικών από διάφορα σημεία του Έβρου
Εφοδιασμός αδρανών υλικών για οικοδομικές εργασίες ιδιωτικού χαρακτήρα..
Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον καθορισμό της συγκεκριμένης περιοχής προϋποθέτει να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει η Σύσταση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών καθώς έχει λήξει η θητεία, της προηγούμενης επιτροπής.
Η γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής θεωρείται απολύτως απαραίτητη για τον χαρακτηρισμό της περιοχής: Ως Λατομική … & εκμεταλλεύσιμη!
Κατόπιν των προαναφερομένων & σε συνέχεια τηλεφωνημάτων μου κλπ άλλων παραστάσεων- παρεμβάσεων ΕΡΩΤΑΣΘΕ:
Μπορείτε να επισπεύσετε την διαδικασία έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει ήδη υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης;

Είναι στα σχέδια όπως δρομολογήσετε τη σύσταση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών που είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει για τα λατομεία και του Ν.Έβρου?