Στις επιλογές των τραπεζών να κλείνουν τα τραπεζικά τους καταστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των Εβριτών, αναφέρεται με άρθρο του στο thraki Νεα το μέλος της Κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μενέλαος Μαλτέζος.

Συνεχίζεται η τραπεζική αποψίλωση της υπαίθρου και ακριτικών περιοχών εθνικής σημασίας με το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων
Η απαξίωση της ελληνικής υπαίθρου και ευαίσθητων εθνικών και κυρίως ακριτικών περιοχών από το μαζικό κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων είναι γεγονός.
Εν μέσω μάλιστα πανδημικής κρίσης, επιχειρείται νέα δραστική συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων των συστημικών Τραπεζών.
Λουκέτο σε 45 καταστήματά της, βάζει η Πειραιώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020. Επίσης με απόφαση της Εθνικής Τράπεζας κλείνουν άλλα 41 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Με το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων οδηγούνται σε «εθελούσια» έξοδο 1000 και 800 εργαζόμενους αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια, υλοποιώντας την πολιτική ερήμωσης του Τριγώνου.
Πλέον, στον Έβρο, μετά από αρκετά λουκέτα που μπήκαν σε υποκαταστήματα όλων των τραπεζών, τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν καταστήματα των συστημικών τραπεζών , σε Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Σουφλί, Διδυμότειχο Ορεστιάδα και μειωμένης λειτουργίας στο Τυχερό, που από γεωγραφική άποψη καλύπτουν οριακά τις καθημερινές συναλλακτικές ανάγκες του πληθυσμού του νομού μας. Ελπίζουμε το κατάστημα της Εθνικής στις Φέρες να μην είναι το επόμενο θύμα.

Η τάση, η πρακτική και το φαινόμενο της συρρίκνωσης των καταστημάτων των τραπεζών είναι πανελλαδικό και διατραπεζικό.
Ωστόσο πολλές συναλλαγές απαιτούν ή εκτελούνται με τη φυσική παρουσία του πολίτη στον γκισέ του τραπεζικού καταστήματος όπως για παράδειγμα η κατάθεση της είσπραξης του λιανέμπορου, περιπτεριούχου, πωλητή λαϊκής κ.α..
Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν είναι εξοικειωμένο με το νέο τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος αδυνατώντας να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες και τον ρυθμό με τον οποίο αυτές εξελίσσονται. Για αυτό οι συμβατικές συναλλαγές εντός του τραπεζικού καταστήματος , παραμένουν απαραίτητες προκειμένου να διεκπεραιώνονται καθημερινά αναγκαίες χρηματοοικονομικές λειτουργίες.
Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα πληγούν περισσότερο από την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων του Έβρου είναι η ευαίσθητη και κρίσιμη πληθυσμιακή ομάδα των υπερηλίκων που ζουν στις αγροτικές περιοχές αλλά και οι ελευθεροεπαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις.
Ο ελληνικός λαός έχει αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει κοστίσει μέχρι τώρα στους πολίτες, αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια. Συνυπολογίζοντας την καταστροφή των περιουσιακών αξιών στην ελληνική επικράτεια, η επιβάρυνση είναι ανυπολόγιστη.
Με άλλα λόγια, ο Έλληνας φορολογούμενος, ο σκληρά εργαζόμενος, ο μικροεπαγγελματίας, έχει αναλάβει μέχρι τώρα, χωρίς να ευθύνεται, το κόστος της κακοδιαχείρισης του τραπεζικού συστήματος και των καλοπληρωμένων golden boys και των διοικήσεων των τραπεζών. Είναι αυτές οι διοικήσεις που χορήγησαν, διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα επιχειρηματικά και κομματικά θαλασσοδάνεια και τον αλόγιστο καταναλωτικό δανεισμό και εν κατακλείδι το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Επομένως είναι λογικό και δίκαιο, σαν ελάχιστο δείγμα κοινωνικής ευθύνης και ελάχιστη ανταπόδοση στις ηθικές και οικονομικές υποχρεώσεις του τραπεζικού συστήματος απέναντι στον ευεργέτη του. ελληνικό λαό, να λάβει υπόψη του τις συναλλακτικές ανάγκες αλλά και τις συναλλακτικές δυνατότητες των ευαίσθητων τμημάτων του πληθυσμού της υπαίθρου και να εξασφαλίσει, την τραπεζική εξυπηρέτηση αυτού του κόσμου.
Πρότασή μας λοιπόν είναι σε κάθε έδρα πρώην Καποδιστριακού δήμου του Νομού Έβρου να υπάρχει τουλάχιστον μια επαρκώς στελεχωμένη τραπεζική θυρίδα της Εθνικής Τράπεζας ή σε κάθε περίπτωση οποιασδήποτε άλλης συστημικής τράπεζας.
Δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε ηθικό, να αφήνονται δίχως εξυπηρέτηση ολόκληρες περιοχές και ειδικά ο Έβρος, όπου ο πληθυσμός ειδικά στα χωριά της υπαίθρου είναι μεγάλης ηλικίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για οποιαδήποτε συναλλαγή, να πρέπει να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα, με επιπλέον κόστος, αλλά ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, λόγω του κακού οδικού δικτύου, αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών που βιώνουμε εδώ στην περιοχή.
Η παραπάνω πρότασή μας θα μπορούσε να υλοποιηθεί με παρέμβαση της κυβέρνησης, μέσα από επιδοτούμενο σχήμα στα πλαίσια ¨Επιλογής Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας¨ σε συνεννόηση και συντονισμό με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η τη Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Το τραπεζικό σύστημα είναι το κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας, επομένως, η κρατική παρέμβαση στην εξασφάλιση του τραπεζικού δικτύου έχει προφανή οφέλη στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας και των συναλλαγών.