O Δήμος Κομοτηνής, δίνοντας προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες προς όφελος του πολίτη, παρέχει πλέον, τη δυνατότητα της ελεύθερης ασύρματης σύνδεσης (WiFi) στο διαδίκτυο. 

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από την πρωτοβουλία WiFi4EU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) www.wifi4eu.eu, ολοκλήρωσε τις εργασίες εγκατάστασης σημείων δωρεάν ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης (WiFi). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στη στήριξη των Δήμων κατά την εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi σε κέντρα δημόσιας ζωής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Wifi4EU στον Δήμο Κομοτηνής, το ασύρματο δίκτυο εξυπηρετεί εξωτερικούς χώρους, καλύπτοντας κεντρικά σημεία συνάθροισης πολιτών και επισκεπτών και κτήρια δημόσιου ενδιαφέροντος. Στόχος η διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημοτικές υπηρεσίες και σε τουριστικά σημεία η πληροφόρηση των επισκεπτών. Με τη χρήση συσκευών τεχνολογίας WiFi, όπως φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών tablet, οι πολίτες και οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο, όταν είναι εντός της εμβέλειας της υπηρεσίας, στους παρακάτω χώρους:

  1. Στο Δημαρχείο της πόλης (Εντός κτιρίου 2 σημεία πρόσβασης. Εξωτερικά 1 σημείο πρόσβασης)
  2. Στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής/κτίριο νομαρχίας (5 εξωτερικά σημεία πρόσβασης)
  3. Στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής (4 εξωτερικά σημεία πρόσβασης)
  4. Στην Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου/Θρακικό Ωδείο (2 εξωτερικά  σημεία πρόσβασης)
  5. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Εντός κτιρίου 1 σημείο πρόσβασης. Εξωτερικά 2 σημεία πρόσβασης)
  6. Στην Πλατεία ΧΕΝ (1 εξωτερικό σημείο πρόσβασης)
  7. Στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ (1 εξωτερικό σημείο πρόσβασης) 

 

Στα σημεία αυτά οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν με το όνομα δικτύου (SSID) WIFI4EU στη συνέχεια επιλέγουν το «Είσοδος – Login» στην αρχική οθόνη πρόσβασης (captive portal) και μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου.

Για τη λειτουργία του ασύρματου δικτύου, o Δήμος Κομοτηνής, ως δικαιούχος του έργου, εξασφάλισε χρηματοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού, 15.000 ευρώ. Έτσι, αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος WiFi4EU, ολοκλήρωσε τις εργασίες εγκατάστασης σημείων ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης. Στόχος του Δήμου είναι στο άμεσο μέλλον να προστεθούν και νέα σημεία.