Όταν σου έρχεται έμπνευση και θέλεις να κάνεις αλλαγές, κάνεις μια λίστα με όσα πρέπει να αντικατασταθούν ή αγοραστούν. Κατόπιν έρχονται τα περιοδικά, οι ιστοσελίδες και οι interior designers με τα do’s and don’t’s. Τι συμβαίνει όμως αν αυτά που ακούς ή διαβάζεις δεν ταιριάζουν στη δική σου αισθητική;

Οι κανόνες είναι για να σπάνε, ειδικά όταν αφορούν το δικό σου προσωπικό χώρο. Ας δούμε πώς μπορείς να ξεκινήσεις την δική σου διακοσμητική επανάσταση:

Μην βάψεις λευκό το ταβάνι

Σε κάποια σπίτια, κάνει το σπίτι να φαίνεται ψηλότερο, όμως στα ψιλοτάβανα μπορείς να έχεις ίδιο χρώμα σε τοίχο και ταβάνι για να δείχνει ο χώρος ενιαίος και να μην κόβεται απότομα. Μην το περιορίσεις μόνο στο σαλόνι αλλά και σε άλλα δωμάτια όπως ένα γραφείο ή το μπάνιο. 

 

Δεν είναι απαραίτητο ένα έντονο χρώμα

Συχνά θα ακούσεις την φράση ότι σε ένα δωμάτιο που κυριαρχεί η μονοχρωμία ή τα γήινα χρώματα, χρειάζεται μια λεπτομέρεια σε έντονη απόχρωση για να σπάσει η μονοτονία. Δεν είναι απαραίτητο όμως, μιας και αυτό ήταν μια τάση που δείχνει να έχει ξεπεραστεί, σύμφωνα με τα πιο ενημερωμένα περιοδικά διακόσμησης. 

Αποχρώσεις όπως η πούδρα και η μέντα αντικαθιστούν επάξια το μοβ και το κίτρινο, δημιουργώντας μια σοφιστικέ αίσθηση στο χώρο. 

Επιπλέον ένταση μπορεί να δημιουργήσει και μια διαφορετική υφή όπως το ξύλο, ή η εναλλαγή στα σχήματα στα διακοσμητικά σπιτιού όπως οι καθρέφτες και τα μαξιλάρια. 

Μπλέξε τα χαλιά

Το mix and match στα ρούχα έχει καθιερωθεί προ πολλού και στην ίδια λογική οι διακοσμητές προτείνουν να κάνεις μίξη στο στιλ των χαλιών στο σπίτι. Κάθε χώρος έχει τη δική του χρήση και προσωπικότητα. Διάλεξε τα χαλιά που σου αρέσουν, είναι πρακτικά και ταιριάζουν ακριβώς στο κατάλληλο δωμάτιο. Για παράδειγμα ένα ριγέ καρό χαλί μπορεί να συνυπάρξει στο ίδιο δωμάτιο με ένα ανατολίτικο και να δείχνει και πολύ ισορροπημένο το αποτέλεσμα. Επίσης, με τα διαφορετικά στιλ, μπαίνουν και πιο εύκολα τα όρια στο χώρο, διαχωρίζεται δηλαδή το σαλόνι από την τραπεζαρία, η κουζίνα από το σαλόνι, κλπ.

Φέρε τη δουλειά στο σπίτι

Αν το επιτρέπει ο χώρος, το γραφείο είναι σε ξεχωριστό δωμάτιο ενώ σε ένα μεγάλο σαλόνι είναι σε διαφορετική πλευρά από εκεί που είναι ο καναπές και οι πολυθρόνες. Στην περίπτωση όμως που με τα κατάλληλα έπιπλα δημιουργήσεις χώρο για το γραφείο στο υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι, τότε θα διαπιστώσεις ότι θα νιώσεις αμέσως πιο άνετα. Μια άνετη καρέκλα, αρκετό φως, μια επαρκής επιφάνεια και ο υπολογιστής σας αρκούν για να φτιάξετε το γραφείο των ονείρων σας!

 

Έντονα χρώματα σε μικρούς χώρους

Ακόμη κι αν βάψεις κατάλευκο ένα μικρό δωμάτιο δεν θα δείχνει πολύ μεγαλύτερο. Οπότε άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και ρίσκαρε με ό,τι χρώμα σου αρέσει. Σκέψου ότι το μπορντό ή το μπλε στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο, μπορεί να μην είναι τελικά ωραία και να πρέπει να τα αλλάξεις. Άρα, όσο πιο μικρός ο χώρος, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία θα έχεις να πειραματιστείς.