Το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Σημεία της συνέντευξης του κ. Πέτσα
Για τον εμβολιασμό
Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί από τις πρώτες παρτίδες. Έχουν έρθει περίπου 10.000 δόσεις. Αυτό  σημαίνει ότι  περίπου 5.000 συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Αύριο θα έχουμε τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού που θα είναι ένα παράδειγμα προς τους πολίτες. Θέλουμε οι εμβολιασμοί σιγά σιγά να επεκταθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Ξέρουμε όλοι ότι ο Ιανουάριος είναι ο  μήνας που  θα τεστάρουμε το σύστημα ότι δουλεύει. Η αποθήκευση των εμβολίων  γίνεται σε μεγάλες αποθήκες. Ακολουθεί η διανομή  στα εμβολιαστικά κέντρα  και δίνεται έμφαση στη σωστή προτεραιοποίηση. Οι  άνθρωποι που θα εμβολιαστούν  να μη χάσουν το ραντεβού τους. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για να δουλεύει το σύστημα. Και αυτό γιατί μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna από τις 6 Ιανουαρίου, θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που θα κάνουν εμβόλιο.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό από όποια εταιρεία κι αν  προέρχεται. Όταν παίρνει την έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων δεν έχει σημασία ποια εταιρεία το έχει παρασκευάσει. Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τον Γενάρη είναι να δουλέψει σωστά το σύστημα διανομής γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε εμβόλια. Και μετά όταν θα έρθουν και τα εμβόλια των άλλων εταιρειών -από τον Φεβρουάριο, Μάρτιο- θα έχουμε μια μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε και να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη. Βέβαια, σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, τη μάσκα, τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, όλα αυτά με τα οποία συνηθίσαμε να ζούμε τους τελευταίους δέκα μήνες. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και η ασφάλεια είναι κάτι το οποίο θα το διαπιστώνουν σιγά σιγά οι συμπολίτες μας όταν θα βλέπουν τους διπλανούς τους να εμβολιάζονται.
Ο εμβολιασμός αυτός είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν το έχουμε ξαναζήσει. Αυτή η διαδικασία διανομής δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Στη Μ. Βρετανία που έχει ξεκινήσει πιο νωρίς, έχουν εμβολιαστεί ελάχιστοι. Επομένως, είναι ανάγκη να είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος τους πρώτου εξαμήνου και έτσι να έχουμε όλοι την ανοσία που θέλουμε. Υπάρχει μια απλή διαδικασία για να κλείσουμε το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην χάνουμε τα ραντεβού μας. Γι’ αυτό  θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να βάζουμε τις ημερομηνίες που μπορούμε, ώστε να μην έχουμε απώλειες εμβολίων γιατί δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχουμε πολύ περισσότερη ζήτηση από την προσφορά. Δηλαδή είναι πολύ περισσότεροι οι συμπολίτες μας που θέλουν να κάνουν εμβόλιο. Και αυτό θα συνεχιστεί  τουλάχιστον στο πρώτο δίμηνο, τρίμηνο. Το θέμα είναι μέσα σε αυτούς τους δύο τρεις μήνες αυτοί που είναι επιφυλακτικοί να πειστούν είτε με το παράδειγμα είτε μέσω της εθνικής εκστρατείας που περιλαμβάνει την ενημέρωση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό  ώστε να ξαναπάρουμε πίσω τη ζωή μας στα χέρια μας. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, των υγειονομικών, των μεγαλύτερων σε ηλικία, των ευπαθών, τόσο θα βλέπουμε ποια πραγματικά είναι η συμμετοχή. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτόν τον  αόρατο εχθρό με τον οποίον παλεύουμε τώρα δέκα μήνες κάποια στιγμή θα πρέπει να καταφέρουμε να τον νικήσουμε.
Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι ένας ορίζοντας που θα έχουμε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, και από τις άλλες εταιρείες αρκετά εκατομμύρια εμβόλια. Περίπου 2-2.500.000 άνθρωποι, μαζί με τους υγειονομικούς μέχρι το  τέλος του πρώτου τριμήνου  σίγουρα θα έχουν εμβολιαστεί, αλλά μπορεί και αρκετοί περισσότεροι, αν έχουμε όλα τα εμβόλια που αναμένουμε. 
Δεν πρόκειται να πάμε σε υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Θα παραμείνει εθελοντικός ο εμβολιασμός. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν και κίνητρα για τους ανθρώπους που είναι πιο επιφυλακτικοί. Δεν μιλάω για τους αρνητές. Ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας πάντα δεν θα θέλει τίποτα. Στην  συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες, θέλουν είτε να κάνουν γρήγορα το εμβόλιο είτε μετά από περισσότερη ενημέρωση. Αυτή θα την έχουν. 
Στον πίνακα που υπάρχει στο επιχειρησιακό σχέδιο, προβλέπεται ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία διαθεσιμότητα περίπου 25 εκατομμυρίων εμβολίων. Στην συνέχεια θα υπάρχουν και άλλα εμβόλια μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν υπάρξει ανάγκη. Επομένως, έχουμε φροντίσει να υπερκαλυφθεί ο πληθυσμός, εφόσον το επιθυμεί. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μέχρι τέλος Μαρτίου ένα μεγάλο σκαλοπάτι, που το σύστημα θα έχει δουλέψει και θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς συμπολίτες μας. Και μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό που θα έχει εμβολιαστεί για να χτίσουμε την ανοσία που θέλουμε.
Για τα περιοριστικά μέτρα τις ημέρες των γιορτών
Τα Χριστούγεννα ήταν ένα πρώτο crash test. Δεν τελειώσαμε, όμως. Έχουμε μπροστά μας την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Επομένως, ο στενός κύκλος των επαφών εξακολουθεί να είναι καθοριστικός. Την Πρωτοχρονιά θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα. Όντως τα Χριστούγεννα υπήρξε μία πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα. Αλλά, αν συγκρίνει κανείς τις εικόνες στην Ελλάδα  με αυτές  που είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαπιστώνει ότι η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν πολύ καλύτερη. Δείχνουμε την υπευθυνότητα που πρέπει. Ελπίζουμε να τη δείξουμε και τις άλλες ημέρες. Να μην χαλαρώσουμε μέσα στις γιορτές. 
Για το Σύστημα Υγείας
Το βασικό που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας είναι -καθώς έρχεται το εμβόλιο- ότι δεν αφήνουμε τα μέτρα προστασίας. Άρα, θα πηγαίνουμε σταδιακά, θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα σε ένα επίπεδο, που δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε εβδομάδα έχουμε μία μείωση 20-25% των κρουσμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη. Παρακολουθούμε προσεκτικά τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών. Βλέπουμε, όμως, ότι στο Σύστημα Υγείας δεν πέφτει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε ο αριθμός των διασωληνωμένων ή ο αριθμός των κατειλημμένων Μ.Ε.Θ.. Προσδοκούμε ότι μέσα στις επόμενες 10-12 μέρες θα δούμε μείωση και στα σκληρά νούμερα των διασωληνωμένων. Μέχρι τότε μένουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ορίσει.
Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων
Σίγουρα το άνοιγμα των σχολείων, είναι προτεραιότητα. Είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου. Θυμίζω ότι στις 7 Ιανουαρίου θα έχουμε περίπου δύο μήνες τα σχολεία μας κλειστά. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο για την πορεία της μάθησης αυτής καθαυτής, αλλά και για πάρα πολλούς λόγους όπως η ψυχική τους ισορροπία. Επομένως, προτεραιότητα είναι τα σχολεία. Και σιγά-σιγά οι άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων, πηγαίναμε σταδιακά. Πιθανόν αυτό να ακολουθήσουμε και τώρα. Αλλά αυτό που προέχει είναι αυτές τις ημέρες που μένουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να συνεχίσουμε αυτή την πτωτική πορεία που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες.
Για την οικονομία
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία για όσο χρόνο χρειαστεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Οικονομικών. Αυτό θα γίνεται είτε με παρατάσεις μέτρων είτε με καινούργια μέτρα, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι ιδιαίτερο χρειάζεται κάποιος κλάδος.  Έχουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, που θα δοθεί μέσα στον Ιανουάριο, σε όσους έχουν μείωση τζίρου. Το 50% αυτής -όπως και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4- δεν θα είναι επιστρεπτέα. Για τις ρυθμίσεις χρεών έχουμε πει ότι θα φτάσουν μέχρι τον Απρίλιο, οι παρατάσεις που ισχύουν. Θα πορευτούμε όπως είναι μέχρι σήμερα τα πράγματα. Οι συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται.  Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν θα τους αφήσουμε να πνιγούν από τα χρέη.
Ελληνοτουρκικά
Δεν αρκεί ένα πυροτέχνημα μιας δήλωσης από την πλευρά της Τουρκίας ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Ο διάλογος πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά για να ξεκινήσει πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο άλλος εννοεί αυτά που λέει. Εάν τη μία ημέρα έχουμε δήλωση για έναρξη διαλόγου και την άλλη μια παράνομη Navtex, δεν γίνεται  τίποτα. Είναι μισό βήμα μετέωρο προς τα μπροστά και δύο βήματα πεντακάθαρα προς τα πίσω. Άρα, θέλουμε ένα χρονικό διάστημα ώστε να αποδειχθεί  η συνέπεια και η συνέχεια της αποκλιμάκωσης και θα δούμε μετά. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμη εκεί. Δεν υπάρχει πλαίσιο διαλόγου που να μπαίνουν όλα  στο τραπέζι. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Είναι ξεκάθαρο το ζήτημα. Έγιναν πάρα πολλοί γύροι διερευνητικών επαφών τα προηγούμενα χρόνια. Διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Θα ξαναπιάσουμε το νήμα, λοιπόν, από εκεί.