Στεφανής: Τη στράτευση γυναικών προκειμένου για να στελεχωθεί η Εθνοφυλακή, επαναφέρει στο προσκήνιο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στράτευση γυναικών θέτει ως θέμα εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής απαντώντας σε ερώτηση – «πάσα» που έκανε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος.
Η ερώτηση έχει θέμα «Ελληνίδες που ζουν στα ακριτικά νησιά μας ζητούν συμμετοχή στην Εθνοφυλακή της πατρίδας μας» και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας άδραξε την ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ένταξης γυναικών στην εθνοφυλακή.
Για να συμβεί αυτό, όπως ο ίδιος επισημαίνει θα πρέπει να είναι υπόχρεες στράτευσης. Σήμερα επιτρέπεται μόνο η εθελοντική κατάταξη των γυναικών και συνεπώς δεν υπάρχει υποχρέωση στράτευσης. Ο δε νόμος για την επάνδρωση και όχι στελέχωση της εθνοφυλακής δεν προβλέπει να υπάρχει προσωπικό που δεν έχει υποχρέωση στράτευσης. Μόνο οι υπόχρεοι στράτευσης μπορούν να ενταχθούν στην εθνοφυλακή.
Στο άρθρο 2 του ν.1295/1982 (Α’ 126) «Περί Εθνοφυλακής», έχει προβλεφθεί ότι οι μονάδες Εθνοφυλακής επανδρώνονται με προσωπικό από τον Ενεργό Στρατό, από την εφεδρεία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον δεν υπηρετεί, και από προσωπικό που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Ο κ. Στεφανής απαντώντας στην ερώτηση Βελόπουλου υποστήριξε ότι το « το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, εξετάζει τη δυνατότητα να υπηρετούν γυναίκες σε εθελοντική βάση στην Εθνοφυλακή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Αυτονόητο είναι ότι η βασική προϋπόθεση είναι η στράτευση των γυναικών. Ο Πάνος Καμμένος που ήταν αναφανδόν υπέρ της στράτευσης των γυναικών και της ένταξης στην εθνοφυλακή δεν το τόλμησε. Η ΝΔ θα το τολμήσει;
armyvoice.gr