Τα σχέδια που ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου επιβεβαιώνουν τα αντιδραστικά και επικίνδυνα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης για τη μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια φυλακή και σίγουρα δεν «πέφτουμε – κι εμείς – από τα σύννεφα», μ’ αυτή την εξέλιξη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκωμιάζουν και υλοποίησαν διαδοχικά τη Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για τους πρόσφυγες, που εφαρμόζουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, που έφτιαξαν και συντηρούν τις άθλιες αυτές δομές- φυλακές, είναι τεράστιες.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε και υποκριτική τη στάση των βουλευτών, διάφορων στελεχών της τοπικής διοίκησης και φορέων της περιοχής. Από τη μία πλευρά αγανακτούν με το προσφυγικό, από την άλλη πανηγυρίζουν για τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας για το ζήτημα. Από τη μία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, από την άλλη παραχωρούν βάσεις και συμμετέχουν σε πολέμους, τη ρίζα του προβλήματος.

Δυστυχώς την απάνθρωπη αυτή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ε.Ε., πολιτική την οποία υπηρέτησε ενεργά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πληρώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, την πληρώνουν ή θα την πληρώσουν οι λαοί της περιοχής.

Τα όποια πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά παιχνίδια παίζονται στις πλάτες αυτών των ανθρώπων αλλά και στις δικές μας πλάτες πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο των πολιτών της Ορεστιάδας και της γύρω περιοχής. Κανένα παιχνίδι δεν μπορεί να παίζεται με τις ανθρώπινες ζωές, είτε στο προσφυγικό, είτε στο θέμα της πανδημίας.

Εμείς πιστεύουμε ότι με όρους κινήματος πρέπει να εκφραστεί η εναντίωση – καταγγελία της πολιτικής η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες, μετανάστες, ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και η αλληλεγγύη προς τους ξεριζωμένους. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές και οι καλυμμένες φασιστικές απόψεις και πρακτικές.

Καλούμε το λαό της περιοχής να διεκδικήσουμε:

• Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σε Θράκη και νησιά, πουθενά στη χώρα.

• Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, με ευθύνη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, σε αξιοπρεπείς ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, χωρίς ΜΚΟ, με το απαραίτητο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όπου να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου.

• Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες. Αξιοπρεπείς, ανθρώπινες και σύμφωνες με τα επιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολλα συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας όλων των ανηλίκων προσφύγων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το αναγκαίο προσωπικό, σε χώρους όπου θα διευκολύνεται η ένταξη στην εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η υγιής ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και η εν γένει μέριμνα του ανηλίκου.

Παράλληλα να αγωνιστούμε για:
• Την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και των συμφωνιών Τουρκίας –ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας.
• Να δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα απευθείας από τις πρώτες χώρες υποδοχής (Τουρκία, Συρία κ.α.) και να πηγαίνουν οι πρόσφυγες από κει στις χώρες προορισμού τους.
• Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Ως λαός γνωρίζουμε πολύ καλά την προσφυγιά και την μετανάστευση και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι εχθρός μας δεν είναι τα θύματα των πολέμων, οι ξεριζωμένοι από τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Εχθρός είναι η πολιτική που προκαλεί τους πολέμους, την φτώχεια, την καταπίεση και έχει οδηγήσει στη μετανάστευση εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας
6/1/2021