Άμεση και κοινοποιημένη σε εκπροσώπους του Έβρου και της περιφέρειας ήταν η αντίδραση του δημάρχου Ορεστιάδας όταν ενημερώθηκε ότι ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης σχεδίαζε να επεκτείνει τις δομές του Φυλακίου. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας απέστειλε επιστολή στον Μηταράκη, την οποία κοινοποίησε στους βουλευτές Έβρου Δημοσχάκη, Δερμεντζόπουλο, Κελέτση, Γκαρά καθώς και στον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Μαυρίδης στις 4 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των βουλευτών και του περιφερειάρχη προέκυψε ότι όλοι διαφωνούν με την επέκταση των δομών του Φυλακίου, με τον γνωστό αστερίσκο που αποκάλυψε το thraki Νεα, για τον περιφερειάρχη.
Στο μεταξύ, από το βίντεο της σύσκεψης προκύπτει ότι οι μετέχοντες που τόνισαν ότι δεν είχαν ενημέρωση από το υπουργείο, δεν απαίτησαν ή τουλάχιστον ζήτησαν από τον υπουργό να εξηγήσει το τι θέλει να κάνει ή να ζητήσουν να συνομιλήσουν με τον δήμαρχο Ορεστιάδας που είχε στείλει την επιστολή από τον Σεπτέμβριο σχετικά με τις εξελίξεις ύστερα από αυτή.
Παράλληλα δεν έχει γίνει στη βουλή αναφορά στη συζήτηση του προϋπολογισμού του Νοέμβρη όταν ο Μηταράκης έκανε αναφορά σε 12 νέες δομές.
Δείτε εδώ το βίντεο με την σύσκεψη που προκάλεσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία οι συμμετέχοντες δηλώνουν την αντίθεσή τους στην επέκταση των δομών και ο περιφερειάρχης που συμφωνεί δηλώνει «αν αυξηθεί και λίγο δε θα είχα αντίρρηση, αλλά όχι και 1500 θέσεις».

Η επιστολή Μαυρίδη στον Μηταράκη
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας και αίσθημα αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλετε για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, επιτρέψτε μου να σας καταθέσω τα παρακάτω:
Με έκπληξη άκουσα τις απαντήσεις σας, σε ερώτηση συµμετέχοντα σε σύσκεψη στη Χίο, για το αν προτίθεστε να δημιουργήσετε δομή στον Έβρο. Οι απαντήσεις σας «κάνουµε επέκταση στο Φυλάκιο Έβρου» και
«δυναμικότητα ταυτόσημη περίπου με αυτή της Σάμου» αποτελούν το λόγο της επιστολής αυτής.
Το Δημοτικό Συµβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο
της ΠΕΔ ΑΜ-Θ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε δημιουργία νέας δομής ή στην επέκταση υφιστάμενης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ορεστιάδας και σε αυτά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αντίστοιχα.
Υπάρχει η δέσμευση του αξιότιµου Πρωθυπουργού μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για εξαίρεση της Θράκης από οποιονδήποτε νέο σχεδιασμό.
Το μέλημά μας, στο βαθμό που μας αναλογεί, αλλά και επικουρικά στους δημόσιους φορείς, είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων στις δομές αλλά και του εργασιακού περιβάλλοντος των εργαζοµένων σε αυτές, το οποίο έχουμε αποδείξει εµπράκτως.
Επιτρέψτε µου να σας προσκαλέσω στο Δήµο Ορεστιάδας, ώστε να σας δοθεί η δυνατότητα να αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία αλλά κυρίως να γνωρίσετε από κοντά τους συνδημότες μου, για τους οποίους, ως δήµαρχρς, αλλά και ως μέλος της τοπικής μας κοινωνίας, είμαι περήφανος.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Πρόεδρος Π,Ε.Δ ΑΜ-Θ