Επιστολή στα υπουργεία άμυνας, μετανάστευσης και ασύλου και προστασίας του πολίτη, απέστειλε η ένωση επαγγελματιών και βιοτεχνών Ορεστιάδας και περιφέρειας. Η ΕΕΒΟΠ με την επιστολή της τονίζει ότι δεν απαιτείται προληπτικά καμία επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ και ζητάει να επισπεύδονται οι διαδικασίες επανεξέτασης απορριφθέντων αιτήσεων ασύλου.

Η επιστολή αναλυτικά
Προς
1.Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Αρ.Πρωτ. 77
Λεωφόρος Θηβών 196-198
ΤΚ 182 33 Αγ. Ιωάννης Ρέντης –Νίκαια
Υπόψη κ. Υπουργού
2,Υπουργειο Εθνικής Άμυνας
Μεσογείων 227, Ψυχικό 115 25
Υπόψη κ. Υπουργού
3.Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Π. Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ. 101 77, Αθήνα
Υπόψη κ. Υπουργού

Ν. Ορεστιάδα 06/03/2021

Θέμα: Κοινή ανακοίνωση των τριών Υπουργών σχετικά με την μη επέκταση του ΚΥΤ στο ΔΔ.Φυλακίου Ορεστιάδας και σχεδιαζόμενης επέκτασης του ΠΡΟΚΕΚΑ

Κύριε Υπουργέ
Με ικανοποίηση η τοπική κοινωνία πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της κοινής σας δήλωση με τους συναρμόδιους Υπουργούς , στην οποία αναφέρεται ότι μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία , αποφασίστηκε τελικά η μη επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο ΔΔ Φυλακίου και εγκατάλειψη του αρχικού σχεδιασμού .Ωστόσο παρατηρήσαμε ότι αναφέρεται σχεδιασμός για επέκταση κατά 240 θέσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ , πράγμα που δεν υπήρχε στα αρχικά σχέδια για τα οποία πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση . Όπως γνωρίζουμε στο ΠΡΟΚΕΚΑ φιλοξενούνται άνθρωποι που έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου που υποβλήθηκε στο ΚΥΤ ,οπότε δρομολογείται η διαδικασία απέλασής τους. Η διαδικασία όμως αυτή όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και επιβαρύνει όλα τα ΠΡΟΚΕΚΑ με ιδιαίτερα μεγάλους χρόνους κράτησης παράτυπων μεταναστών ,πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις και βανδαλισμούς εντός των δομών. Τέτοια επεισόδια είχαμε τον Μάιο του 2020 στο ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου , που προκλήθηκαν από ΜΟΝΟ 200 ‘ασυνόδευτους ανήλικους ’.Φανταστείτε αν ήταν υπερδιπλάσιοι τι θα μπορούσε να προκληθεί .Αυτοί ακριβώς είναι οι λόγοι και οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας σε κάθε σχέδια επέκτασης , γιαυτό και είναι κάθετα αντίθετη στην οποιαδήποτε ΑΥΞΗΣΗ της δυναμικής στο ΚΥΤ ή στο ΠΡΟΚΕΚΑ .
Επειδή κατά την συνάντηση μας με τον κ.Μηταράκη στη διάρκεια της εν λόγω διαβούλευσης είχε γίνει επίκληση του επιχειρήματος υπέρ της αύξησης της δυναμικής των δομών , το έκτακτο ενδεχόμενο αύξησης των ροών , προτείνουμε:
• την αλλαγή της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων κατά των απορριφθεισών αιτήσεων χορήγησης ασύλου κατά τρόπο που να διεκπεραιώνονται άμεσα ,
• την αλλαγή της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ακύρωσης των απορριπτικών αποφάσεων των εν λόγω αιτήσεων
Αυτή η αλλαγή θα αποτρέψει την μακρόχρονη κράτηση των παράτυπων μεταναστών εν αναμονή της εξέτασης των αιτήσεών τους οι οποίες στην πλειοψηφία τους καταληκτικά απορρίπτονται .Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η διάθεση των ήδη υπαρχουσών 370 θέσεων για το έκτακτο ενδεχόμενο αυξημένων ροών όπως αναφέρατε και δεν απαιτείται προληπτικά καμία επέκταση. Ευελπιστούμε στην συνέχιση της αποτελεσματικής όπως απεδείχθη διαβούλευσης.
Με εκτίμηση

Για το ΔΣ
O Πρόεδρος Η Γεν.Γραμματέας
Τσομπανίδης Χρήστος Καζακίδου Αγγελική