Οι σκύλοι είναι κατοικίδια που χρειάζονται διασκέδαση, εκπαίδευση και παιχνίδια με την οικογένεια καθημερινά. Η πνευματική και σωματική διέγερση αποτρέπουν την εμφάνιση πλήξης και είναι απαραίτητα για την υγεία τους γενικότερα. Ωστόσο, όταν δεν έχουν την δέουσα προσοχή από την οικογένεια, αναπτύσσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Συνήθως, τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους προκύπτουν από πλήξη και ανία, λόγω έλλειψη ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Όταν τα σκυλάκια βαριούνται και δεν περνούν χρόνο με την οικογένεια, βρίσκουν μόνοι τους ιδέες για παιχνίδι.

Οι κυριότερες αντιδράσεις των σκύλων που βαριούνται είναι το έντονο γαύγισμα σκύλου το δάγκωμα ακατάλληλων αντικειμένων και το σκάψιμο στον κήπο. Σε αυτή τη περίπτωση η εκπαίδευση είναι απαραίτητη, για να λύσουμε οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά των σκύλων, ενώ συγχρόνως, λαμβάνουμε υπόψη τα εξής:

  1. Τακτική γυμναστική με το κατοικίδιο.

Η καταστροφική συμπεριφορά του σκύλου συχνά πηγάζει από την ανάγκη του να σπαταλήσει ενέργεια. Η γυμναστική είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να υπάρχει τακτικά, αν όχι καθημερινά, στη ρουτίνα ενός σκύλου για πολλούς λόγους.

Η γυμναστική συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και αποτελεί τρόπο σωματικής και πνευματικής διέγερσης του σκύλου. Η άθληση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως με μια βόλτα στη γειτονιά, με παιχνίδια τύπου φρίσμπι, με παιχνίδια ιχνηλασίας και ό,τι άλλο απαιτεί σωματική ενέργεια και ενεργοποίηση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Το πόσο συχνά γυμνάζουμε το κατοικίδιο μας και τι είδους γυμναστική κάνουμε εξαρτάται από τη ράτσα και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, τα πιτ μπουλ, τα μπόρντερ κόλεϊ και άλλες ενεργητικές ράτσες χρειάζονται παιχνίδια με τρέξιμο και ευλυγισία.

  1. Ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Όλα τα σκυλάκια χρειάζονται παιχνίδια, για να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους και να μη βάζουν στο στόχαστρο άλλα αντικείμενα. Οι φίλοι μας αγαπούν πολύ τα αρκουδάκια και τα μπαλάκια, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα παιχνίδια που οξύνουν και τον νου τους.

Παραδείγματος χάρη, τα κονγκς και οι κύβοι που γεμίζουν με φαγητό ή λιχουδιά είναι εξαιρετική ιδέα για παιχνίδια. Τα σκυλάκια θα περάσουν την ώρα τους προσπαθώντας να φάνε τη τροφή και θα διασκεδάσουν. Σε αυτά τα παιχνίδια μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι και φρούτα, για να κάνουμε σούπερ-υγιεινή τη λιχουδιά!

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε με τα παιχνίδια είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πληρούν. Επιλέγουμε ασφαλή και ανθεκτικά παιχνίδια που δεν σπάνε εύκολα και αποφεύγουμε τα σχοινιά και τα περιττά στολίδια, γιατί μπορεί να πνίξουμε το σκυλί μας.

Υπάρχουν σκύλοι που έχουν τη συνήθεια να μασάνε πράγματα ή κουτάβια που βγάζουν δοντάκια. Για αυτά τα κατοικίδια είναι προτιμότερο να επιλέγουμε ειδικά και ασφαλή κόκκαλα για μασούλημα, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα, όπως:

  • Εντερικό φραγμό
  • Κάταγμα των δοντιών
  • Ερεθισμό του στομάχου

Κάτι που παρατηρείται από πολλούς ανθρώπους είναι ότι τα κατοικίδια τους βαριούνται τα παιχνίδια τους μετά από λίγο καιρό. Αυτό συμβαίνει, διότι περνάνε όλη τη μέρα τους με τα ίδια παιχνίδια, με αποτέλεσμα να τα βαριούνται.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε συνεχώς νέα παιχνίδια στο κατοικίδιο μας, οπότε σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να τα εναλλάσσουμε. Ανά δυο-τρεις μέρες του δίνουμε από ένα διαφορετικό παιχνίδι και μετά από λίγες ώρες το παίρνουμε πίσω. Με αυτόν τον τρόπο δεν προλαβαίνει να το συνηθίσει και να χάσει το ενδιαφέρον του.

  1. Εκπαίδευση του ζώου.

Η εκπαίδευση του σκύλου είναι απαραίτητη για την υγεία και για τη διαβίωση του, καθώς προσφέρει εξάσκηση, κινητοποίηση του μυαλού και απομακρύνει τη πλήξη.

Η συχνότητα της εκπαίδευσης ενός σκύλου εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και τις ανάγκες του σκύλου, ωστόσο καλό είναι να γίνονται τουλάχιστον ένα με δύο σύντομα μαθήματα τη μέρα, τουλάχιστον στα βασικά. Το μυστικό της εκπαίδευσης δεν έγκειται τόσο στη διάρκεια των μαθημάτων, όσο στη συνέπεια και το κλίμα που επικρατεί.

Η μέθοδος εκπαίδευσης με κλικερ ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ενθάρρυνσης είναι ιδανικοί τρόποι, για να οριοθετούμε τη συμπεριφορά του σκύλου, κρατώντας, όμως, το κλίμα διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο. Μόλις λίγα λεπτά εκπαίδευσης καθημερινά κινητοποιούν το μυαλό του σκύλου και συμβάλλουν στη πνευματική του υγεία.

  1. Παιχνίδια με άλλα σκυλάκια.

Τα παιχνίδια και η κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλάκια είναι καλή ιδέα για γυμναστική και καταπολέμηση της πλήξης που μπορεί να νιώθει το σκυλί μας. Το πιο σημαντικό είναι να διαβεβαιωθούμε ότι τα κατοικίδια είναι εμβολιασμένα και επικρατεί ένα φιλικό κλίμα μεταξύ τους.

  1. Επαγγελματικά μαθήματα εκπαίδευσης.

Αυτού του είδους τα μαθήματα προσφέρουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στα κατοικίδια μας και συμβάλλουν στη ψυχική και σωματική τους υγεία.

Ανάλογα με την ηλικία, τη ράτσα και τις ανάγκες του σκύλου μπορούμε να κάνουμε:

  • Μαθήματα συμπεριφοράς για κουτάβια με βασικούς και προχωρημένους κανόνες υπακοής.
  • Σπορ σκύλων.
  • Μαθήματα θεραπευτικής αγωγής.
  • Προετοιμασία του σκύλου με υπακοή σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.
  • Μαθήματα διαχείρισης ράτσας.
  • Μαθήματα με κόλπα και τεχνικές.
  • Εκπαίδευση με κλικ.

 

  1. Νταντά για σκύλους.

Η καταστροφική συμπεριφορά των σκύλων συνήθως οφείλεται σε άγχος αποχωρισμού, ανεπαρκή εκπαίδευση ή πλήξη, λόγω απουσίας δραστηριοτήτων. Τα σκυλιά που μένουν μόνα τους στο σπίτι για ώρες και δεν έχουν ενδιαφέροντα βρίσκουν άλλους τρόπους να ψυχαγωγηθούν βάζοντας στο στόχαστρο τα έπιπλα και τα αντικείμενα μας.

Μια καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η υπηρεσία που διαθέτει νταντά για σκύλους ή οι οδηγοί βόλτας. Με αυτόν τον τρόπο το σκυλάκι θα έχει παρέα, επιτήρηση, πνευματική και σωματική άσκηση και δεν θα κινδυνεύει η υγεία του μένοντας μόνο.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η εμπειρία, ο επαγγελματισμός και η ασφάλεια που προσφέρουν αυτές οι υπηρεσίες στα σκυλάκια μας. Καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε και τον κτηνίατρο του κατοικίδιου μας, πριν επιλέξουμε κάποια ανάλογη υπηρεσία.

Συμπερασματικά, η πλήξη και ανία των σκύλων είναι η κυριότερη αιτία για την ανάπτυξη καταστροφικής συμπεριφοράς και ανυπακοής.Οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται δραστηριότητες που οξύνουν σώμα και πνεύμα, ενδιαφέροντα και παιχνίδια, για να παραμένουν υγιή, χαρούμενα και υπάκουα.

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Allaboutpets.gr ενός blog με πληροφορίες για τα αγαπημένα σας κατοικίδια ζώα.