Στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών αναφέρεται ο δημοτικός σύμβουλος Διδυμοτείχου Σίμος Τσιλίκας. Ο κ. Τσιλίκας σε δήλωσή του τονίζει:

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (07/04/21) έκανα γνωστό στο στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα που έχει προκύψει με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις Λαϊκές αγορές και την εν γένει λειτουργία τους.
Ένα νομοσχέδιο καταστροφικό για τους παραγωγούς, αυτοαπασχολούμενους πωλητές και τους καταναλωτές. Ένα νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση το υπαίθριο εμπόριο σε βάρος των επαγγελματιών – παραγωγών και της περιοχής του Διδυμοτείχου.
Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ¨πετάγονται ¨έξω από τις λαϊκές οι παραγωγοί αγρότες και καταργούνται κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν στο χώρο αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Κοινωνικά κριτήρια για τους φτωχότερους συμπολίτες μας, για τους ανέργους, τους πολύτεκνους, τα ΑμΕΑ , οι οποίοι και λάμβαναν άδειες μικροπωλητών για πολλές δεκαετίες , για να μπορούν να βιοπορίζονται αξιοπρεπώς.
Το νομοσχέδιο:
• Καταργεί τη μόνιμη άδεια πωλητή, αφού με το τέλος ισχύος της κάθε άδειας, θα προκηρύσσονται οι θέσεις αυτές και δε θα ανανεώνονται.
• Περιλαμβάνονται πλέον και οικονομικά κριτήρια με πλειοδοσία . Αυτός που θα προσφέρει περισσότερα χρήματα από τους αιτούντες θα παίρνει και τη θέση.
• Δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες (Νομικά πρόσωπα), με οικονομική πλειοδοσία να μπούνε στις Λαϊκέςω(Πολυκαταστήματα, Super Markets).
• Αντικαθίστανται τα κοινωνικά κριτήρια με οικονομικά , αλλάζοντας το σύστημα μοριοδότησης.
• Καταργούνται οι επιτροπές Λαϊκών Αγορών σε κάθε περιφέρεια, απαξιώνοντας τους επαγγελματικούς συλλόγους.
• Δημιουργούνται νέοι φορείς Λαϊκών Αγορών, οι οποίοι θα διαχειρίζονται τις Λαϊκές Αγορές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τη μορφή ΣΔΙΤ, αντικαθιστώντας τις ΕΛΑ.
Οφείλουμε να προστατέψουμε τον Θεσμό των Λαϊκών Αγορών και να υπερασπιστούμε τον σημερινό τους χαρακτήρα .
Ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας απέναντι στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και να ζητήσουμε μέσω ψηφίσματος την άμεση απόσυρση του (πριν βγει σε δημόσια διαβούλευση).
Οι Λαϊκές Αγορές πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων παραγωγών και εμπόρων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στους καταναλωτές, σε όλους εμάς.