Ο εντοπισμός του σχεδίου για την επιχείρηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, είχε καταρχήν σαν αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο αιφνιδιασμός στα σύνορα της Ευρώπης.
Τις τελευταίες μέρες διάφορες ομάδες μέσω εφαρμογών και καλεσμάτων τόσο σε ανοιχτές, όσο και σε κλειστές ομάδες καλούσαν μαζικά μετανάστες για εισβολή στην Ευρώπη από τα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Η πρώτη ημερομηνία που δίνονταν ήταν η 13 Απριλίου.
Παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν κάποιες κινήσεις εντός τουρκικού εδάφους, αυτές δεν ήταν μαζικές, ενώ δεν καταγράφηκε καμία ιδιαίτερη κινητικότητα στα σύνορα, που να θέσει σε επιπλέον επιφυλακή στρατό και αστυνομία.
Στον Έβρο, εδώ και μέρες η επιφυλακή είναι αυξημένη, ενώ σε επιχειρησιακό στάδιο έχουν αναβαθμιστεί οι περιπολίες και οι κατόψεις των τουρκικών ακτών, γιατί το κάλεσμα δεν αποτυπώνει ακόμη το χώρο όπου καλούνται οι μετανάστες να περάσουν σε Ελληνικό έδαφος. Δεν αποσαφηνίζεται δηλαδή, αν αυτό θα είναι από τα νησιά ή από τον Έβρο.
Στο μεταξύ, το γεγονός ότι οι πληροφορίες διέρρευσαν στην Ελλάδα και με ευρωπαϊκή συνδρομή, φαίνεται ότι δεν έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στα κυκλώματα να δράσουν όπως το είχαν σχεδιάσει.
Πάντως το άλλο που εξετάσουν με μεγάλη σοβαρότητα οι υπηρεσίες είναι είτε να υπήρχε απροθυμία από μετανάστες να μετέχουν, δεδομένης και της περσινής αποτυχίας των σχεδίων της Τουρκίας στον Έβρο, είτε δόθηκε αναβολή λόγω της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιφυλακή παραμένει, παρά το γεγονός ότι οι ροές παραμένουν στα επίπεδα των τελευταίων μηνών.