Έφυγε από τη ζωή το πρωί του περασμένου Σαββάτου ο διασημότερος καντινιέρης της Ελλάδας. Ο «Μαύρος», κατά κόσμον Νετζμί Σαλί, πέθανε σε ηλικία 73 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. «Έφυγε» κρατώντας το χέρι της δεύτερης γυναίκας του, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού του στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Από τα σουβλάκια του είχε δοκιμάσει μέχρι και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ήταν μια από τις ιστορίες που μοιραζόταν με τους πελάτες του όταν κάθονταν στην αυλή της καντίνας του για να απολαύσουν το μαγικό του σάντουιτς.
Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Κομοτηνής και ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Βιοποριζόταν πουλώντας κουλούρια. Το 1961 ξεκίνησε να πουλά σουβλάκι πάνω σε ένα καρότσι. Το καρότσι έγινε καντίνα και βρήκε τη θέση της στη συμβολή των οδών Αμπελοκήπων και Ι. Γωγούση, στα σύνορα της Σταυρούπολης με την Επτάλοφο.
Από τον «Μαύρο» περνούσαν για να χορτάσουν την πείνα τους τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές. Μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, δεξιοί και αριστεροί έτρωγαν πλάι – πλάι στην καντίνα του «Μαύρου».


thestival