Πλήρης επιβεβαίωση του thraki Νεα για τα περιοριστικά μέτρα
Σε πονοκέφαλο, μέχρι τουλάχιστον να φτάσουν διευκρινήσεις στα εποπτικά όργανα του σκληρού lock down που επιβάλλεται στις Καστανιές, εξελίσσεται η διαδικασία ελέγχου και εφαρμογής των έκτακτων και εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Τι ισχύει από τις 6:00 του Σαββάτου στις Καστανιές, λόγω πολλών κρουσμάτων κορονοϊού.

1. Την προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και την απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2 – και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της Κοινότητας για λόγους υγείας.
3. Επιτρέπεται η μετακίνηση προς την Κοινότητα μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα.
4. Την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία) φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
5. Την αναστολή οικοδομικών εργασιών στην Κοινότητα.
6. Την αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
7. Την αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
8. Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Ορεστιάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Καστανιές και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
9. Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
10.Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού Καστανιές.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 6:00 του Σαββάτου 15 Μάϊου.

Από τα ξημερώματα, περιπολικά της Ελληνικής αστυνομίας, θα βρίσκονται στις εισόδους και εξόδους του χωριού, ενώ περιπολίες θα γίνονται και μέσα στο χωριό για την επόπτευση της επιβολής των περιοριστικών μέτρων.
Πάντως, επειδή πολλοί κάτοικοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, γίνονται ήδη συζητήσεις για το πως θα μπορούν να πηγαίνουν στις εργασίες τους, που ως επί το πλείστον είναι εκτός χωριού. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η έξοδος από το χωριό μόνο με τρακτέρ.
Είναι προφανές ότι ήδη αναζητείται λύση για την διεκπαιρέωση των απαραίτητων εργασιών που πρέπει να κάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όπως είχε βρεθεί και σε άλλους οικισμούς που είχαν τεθεί σε καραντίνα, όπως για παράδειγμα στον Εχίνο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thraki Νεα, οι κάτοικοι των Καστανεών που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό, θα πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό και γι’ αυτό όμως αναμαίνεται διευκρίνηση με ποιο τρόπο θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία, όπως για παράδειγμα, αν απαιτείται προηγουμένως η διενέργεια τεστ.

Οι Καστανιές είναι η πρώτη κοινότητα του δήμου Ορεστιάδας, στην οποία επιβάλλονται τόσο σκληρά μέτρα. Αξίζει πάντως να αναφερθεί, ότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ο αριθμός των κρουσμάτων.