Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι κοινωνικά πλάσματα και αυτό αντανακλάται, μέχρι και στον ύπνο τους! Οι περισσότεροι σκύλοι νιώθουν άνετα, όταν παίρνουν τον υπνάκο τους δίπλα στην οικογένεια τους, γι’ αυτό επιλέγουν να ξαπλώνουν πάνω στο κρεβάτι τους ή στον καναπέ. Ομοίως, σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να απολαμβάνουν τη συντροφιά και τη παρέα του αγαπημένου τους κατοικίδιου κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τον σκύλο τους και τοποθετούν είτε ένα κλουβί μεταφοράς σκύλου https://www.petvet24.gr/ είτε ένα κρεβατάκι σκύλου δίπλα στο δικό τους. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που ακόμα και στον ύπνο δεν μπορούν να αποχωριστούν την οικειότητα, τη ζεστασιά και την ασφάλεια που προσφέρει το φιλαράκι τους, οπότε κοιμούνται όλοι μαζί κάτω από τα ίδια σκεπάσματα.

Ανεξάρτητα από το που επιλέγει κανείς να κοιμάται το κατοικίδιο του, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προσφέρει ο ύπνος στο ίδιον χώρο μαζί με έναν σκύλο. Ποια είναι αυτά ;

Τα πλεονεκτήματα του να κοιμόμαστε μαζί με το σκυλάκι μας.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το να κοιμάται κανείς στον ίδιο χώρο με το κατοικίδιο του είναι πολλά και διάφορα. Αρχικά, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες το σκυλάκι να νιώσει άγχος ή στρες, διότι δεν νιώθει απομονωμένο και εγκαταλελειμμένο. Ειδικά, αν ακούσει ξαφνικούς θορύβους, όπως κορναρίσματα, κεραυνούς ή τρομάξει από τα φώτα των αυτοκινήτων, η εγγύτητα με το αφεντικό του το κάνει να μη νιώθει ανυπεράσπιστο και φοβισμένο.

Επιπλέον, η παρουσία του αγαπημένου μας κατοικίδιου μας στο κρεβάτι ζεσταίνει τα σεντόνια τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα και προσφέρει μια έξτρα δόση ζεστασιάς στο χειμωνιάτικο σκηνικό, αλλά και στη καρδιά μας! Συγχρόνως, το να μοιραζόμαστε το κρεβάτι με το σκυλάκι μας δίνει την ευκαιρία να συσφίγγουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, να ενδυναμώνουμε τους δεσμούς αγάπης και εμπιστοσύνης και να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το να μοιραζόμαστε το ίδιο δωμάτιο ή κρεβάτι με το κατοικίδιο μας έχει θετικά αποτελέσματα στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος με το τετράποδο φιλαράκι μας μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και βοηθάει τον εγκέφαλο μας να παράγει θήτα εγκεφαλικά κύματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, έμπνευση, πνευματικότητα και μας επιτρέπουν να ενεργούμε συνειδητά.

Συγχρόνως, η παρουσία του σκύλου κοντά μας κατά τη διάρκεια του ύπνου ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας, μειώνει τις πιθανότητες αϋπνίας, αυξάνει το αίσθημα παρηγοριάς και μειώνει το αίσθημα μοναξιάς. Τέλος, είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τη πίεση στο αίμα και γενικά, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας.

Τα μειονεκτήματα του να κοιμόμαστε μαζί με το σκυλάκι μας.

Υπάρχει και η μερίδα ανθρώπων που δεν είναι φαν της ιδέας να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το κατοικίδιο τους, πόσο μάλλον στο ίδιο κρεβάτι. Άλλους τους ενοχλεί το ροχαλητό του σκυλάκου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν, ενώ άλλοι δεν έχουν αρκετό χώρο στο κρεβάτι.

Πέραν της άνεσης στο κρεβάτι, υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται ξεχωριστά από το κατοικίδιο τους. Για παράδειγμα, όσοι έχουν αλλεργίες ή προβλήματα υγείας που δεν τους επιτρέπουν να μοιράζονται τον ίδιο χώρο ύπνου, τοποθετούν το κρεβατάκι του σκύλου κάπου αλλού. Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο σενάριο, έως απίθανο θα λέγαμε, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται μη κολλήσουν κάποιο μικρόβιο από το σκυλάκι τους και επιλέγουν να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια.

Τελικά, που πρέπει να κοιμάται ο σκύλος μου ;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι μία και καθολική, καθώς είναι προσωπική επιλογή του καθενός που θα κοιμάται το κατοικίδιο του. Βέβαια, είναι απαραίτητο να σεβόμαστε και τις προτιμήσεις του σκύλου μας, διότι το θέμα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του.

Από τη μια, υπάρχουν σκυλιά οικογενειών που είναι προνομιούχα στο θέμα του ύπνου τους και από την άλλη, σκυλάκια που διαθέτουν ένα άνετο κρεβατάκι σκύλου ή ένα σημείο εντός ή εκτός του σπιτιού, για να κοιμούνται.

Ένας παράγοντας που επηρεάζει τον χώρο του ύπνου ενός σκύλου είναι το μέγεθος του σώματος του. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά πιάνουν αρκετό χώρο στο κρεβάτι και αυτό μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας βασικός παράγοντας στο θέμα του ύπνου είναι η συμπεριφορά του ζώου. Παραδείγματος χάρη, όσα σκυλάκια έχουν επιθετική συμπεριφορά, ίσως είναι προτιμότερο να έχουν ξεχωριστό χώρο για τον ύπνο τους, ενώ, όσα είναι ήρεμα και πράα, συνήθως είναι ευπρόσδεκτα στο κρεβάτι του αφεντικού τους.

Επιπλέον, όσα σκυλάκια είναι υπερκινητικά τις βραδινές ώρες, κάνουν άγαρμπες κινήσεις ή δαγκώνουν το πάπλωμα θεωρώντας το παιχνίδι, μάλλον είναι καλύτερο να έχουν το δικό τους κρεβάτι.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το θέμα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των τετράποδων φιλαράκων μας και είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε να κάνουμε τον ύπνο τους όσο πιο άνετο και ευχάριστο γίνεται. Σύμφωνα με έρευνες, το να κοιμόμαστε μαζί με το κατοικίδιο μας έχει πολυάριθμα οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία και των δυο μας, υπάρχουν, όμως, και παράγοντες που αποτρέπουν τον ύπνο με το σκυλάκι μας στο ίδιο κρεβάτι ή δωμάτιο. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το που θα κοιμάται το σκυλάκι μας, το σημαντικό είναι να νιώθει άνεση, ασφάλεια και ηρεμία. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μια τσάντα μεταφοράς σκύλου, είναι απαραίτητο αξεσουάρ για τα ταξίδια και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο και στο κομμωτήριο.