Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να κάνουν στα πόδια σας την εμφάνιση τους αυτές οι ενοχλητικές, διογκωμένες φλέβες, οι οποίες δεν είναι μόνο αντιαισθητικές αλλά αποτελούν, ενδεχομένως, και ένα «καμπανάκι» για πιθανή επιβάρυνση της φλεβικής λειτουργίας σας ή ακόμη, όμως και της παρουσίας εγκατεστημένης φλεβικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, οι κιρσοί, οι οποίοι συνήθως συνυπάρχουν με την φλεβική ανεπάρκεια, εφόσον κινηθείτε άμεσα, μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Αναρωτιέστε για ποιο λόγο το καλοκαίρι επιβαρύνεται η φλεβική λειτουργία; Καταρχάς, επισημαίνεται ότι η κύρια λειτουργία του φλεβικού δικτύου πραγματοποιείται ως εξής: Το αίμα κυκλοφορεί προς την καρδιά και στη συνέχεια, λόγω της βαρύτητας, οδηγείται προς τα κάτω άκρα, δηλαδή προς τα πόδια. Για να επιτευχθεί αυτή η λειτουργία, το φλεβικό δίκτυο διαθέτει ειδικές βαλβίδες που επιτρέπουν την κίνηση του αίματος μόνο προς τα πάνω (ανεπίστροφες βαλβίδες).

Οι φυσιολογικές φλέβες των ποδιών, λοιπόν, το καλοκαίρι λόγω της ιδιαίτερα υψηλής θερμοκρασίας, διαστέλλονται, δηλαδή μεγαλώνουν περισσότερο, επειδή «καλούνται» να διαχειριστούν μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Για τον λόγο αυτό, η αποτελεσματικότητα των ανεπίστροφων βαλβίδων μειώνεται και συνολικά όλο το δίκτυο του ανθρώπινου σώματος υπερλειτουργεί. Ειδικά εάν λόγω δουλειάς ή οποιασδήποτε ενασχόλησης, πρέπει αρκετές ώρες να είσαστε όρθιοι, τότε η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ορθοστασία, πολύ απλά προκαλεί την υπερδραστηριότητα των φλεβών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ή / και να επιδεινώνονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως φυσικά και να εμφανίζονται οι ενοχλητικοί κιρσοί.

Φυσικά, ακόμη και η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και την ύπαρξη μιας σοβαρής νόσου εφόσον το φλεβικό δίκτυο του σώματος σας λειτουργεί φυσιολογικά. Η κατάσταση πρέπει να σας θέσει σε εγρήγορση εφόσον στην περίπτωση που ήδη υφίσταται εγκατεστημένη μια φλεβική ανεπάρκεια. Εάν αυτό δεν το γνωρίζετε, τότε θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τυχόν ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα, τα οποία δεν αποκλείεται να «κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου» ακόμη και σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως της φλεβικής θρόμβωσης.

Προτάσεις και λύσεις

Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προς αποφυγή δυσμενών καταστάσεων, θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  1. Να αποφεύγετε τη ζέστη, δηλαδή να μην βρίσκεστε για πολλή ώρα σε σημεία με υψηλή θερμοκρασία. Έτσι, θα βοηθάτε το φλεβικό δίκτυο σας, επαναφέροντας το σώμα σας σε λειτουργία φυσιολογικών ρυθμών. Επίσης, προσπαθήστε να βρίσκεστε όσο περισσότερο μπορείτε σε περιβάλλον που να έχει δροσιά και μην διστάσετε να ρίξετε δροσερό νερό στα πόδια σας, ή να τα προστατεύσετε με μια ενυδατική κρέμα, αφού προηγουμένως την έχετε βάλει για αρκετή ώρα στο ψυγείο.
  2. Να ασκείστε. Ακόμη και με το βάδισμα, προκαλείτε τη σύσπαση των μυών στα κάτω άκρα, στα πόδια σας και συγκεκριμένα στις γάμπες σας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η απαραίτητη φλεβική επιστροφή.
  3. Να πίνετε πολύ νερό. Το νερό το έχει ανάγκη όλο τον χρόνο και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το σώμα σας και φυσικά το φλεβικό δίκτυο σας.
  4. Χρησιμοποιήστε, υπό προϋποθέσεις, φλεβοτονικά σκευάσματα και φορέστε, όταν συντρέχουν συγκεκριμένα δεδομένα, ελαστικές κάλτσες. Τα φλεβοτονικά περιορίζουν την αύξηση της διαμέτρου (αγγειοδιαστολή) των μικρών φλεβών σας, σε επίπεδο μικροκυκλοφορίας. Έτσι σας ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκευάσματα αυτά προτείνονται όταν υπάρχουν πολύ έντονα τα συμπτώματα.
  5. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι ελαστικές κάλτσες. Ωστόσο, σίγουρα το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, δεν είναι τόσο βολικές και εύχρηστες. Για τον λόγο αυτό, οι ελαστικές κάλτσες είναι πιο απαραίτητες όταν υπάρχει εγκατεστημένη νόσος φλεβικής ανεπάρκειας και φυσικά, μόνο μέχρι την αποκατάστασή της.

Αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη φλεβική ανεπάρκεια

Η επιστήμη ήδη έχει τις «απαντήσεις» της για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, οι οποίοι πολλές φορές, όταν είναι ιδιαίτερα ορατοί και έντονοι, δύναται να στέλνουν «μήνυμα» ύπαρξης της συγκεκριμένης πάθησης. Η θεραπεία της μπορεί να επιτυγχάνεται άμεσα και αποτελεσματικά με σύγχρονες και ανώδυνες ενδιαγγειακές μεθόδους όπως, για παράδειγμα, με laser, ραδιοσυχνότητες ή με ακόμα πιο σύγχρονες τεχνικές (με χρήση ειδικής κόλας, χωρίς θερμότητα).

Ενδεικτικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις μια ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να περάσετε το βράδυ σας εντός του νοσοκομείο. Χωρίς να νιώσετε πόνο, άμεσα θα περπατήσετε ελεύθερα επιστρέφοντας επί της ουσίας μέσα σε λίγες ώρες, στις συνηθισμένες, καθημερινές δραστηριότητες σας.