Η ελληνική πολιτεία είναι στο πλευρό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να υπάρξει στήριξη σε τρία πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για εθνικούς λόγους, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πάλι για εθνικούς λόγους, δήλωνε ο Άγγελος Συρίγος. 

Οι δηλώσεις του υφυπουργού παιδείας Άγγελου Συρίγου αποτελούν δηλώσεις Ντοκουμέντο.
Ο ίδιος, από την Ορεστιάδα όπου την επισκέφτηκε δύο φορές μίλησε για στήριξη τριών πανεπιστημίων. Και στα τρία πανεπιστήμια τα δεδομένα από την εισαγωγή πρωτοετών φοιτητών είναι δραματικά. Ο υπουργός που ενέπλεξε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ειδικά για τις περιπτώσεις των δύο σχολών της Ορεστιάδας είναι βαθιά εκτεθειμένος.

Είναι εκτεθειμένος για οι αριθμοί είναι αυτοί:
Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 337 θέσεις μπήκαν μόλις 71 άτομα. Οι ακάλυπτες θέσεις είναι 266.
Στο τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, μπήκαν μόλις 21 άτομα σε σύνολο 233 θέσεων. 212 φοιτητές «αγνοούνται».

Με την επιλογή Συρίγου να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους εισακτέους στις δύο σχολές τα κενά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Με απόφαση του υπουργείου, οι θέσεις εισαγωγής και στις δύο πανεπιστημιακές σχολές αυξήθηκαν.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου παιδείας φέτος οι θέσεις εισαγωγής στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν 347, ενώ πέρυσι ο αριθμός τον εισακτέων ήταν 272.
Στο τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων φέτος οι θέσεις για τους πρωτοετείς ήταν 235 από 195 πέρυσι.

Με την απόφαση του υπουργείου να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων αριθμητικά φαίνεται ότι τα κενά στα δύο τμήματα είναι μεγάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες του thraki Νεα, αναφέρουν ότι οι διοίκηση του πανεπιστημίου της Ορεστιάδας, είχε ζητήσει ο αριθμός των εισακτέων όχι να αυξηθεί, αλλά να μειωθεί.

Μάλιστα το τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων επίσημα είχε ζητήσει να εισαχθούν 80 φοιτητές. Από τους 80 που ζήτησε το πανεπιστήμιο του επέβαλαν 235!

80 πρωτοετείς είχε ζητήσει και το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον η σχολή Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα βρίσκεται στο 4 πεδίο των πανελλαδικών, στο οποίο παραδοσιακά καταγράφονται καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να εισαχθούν 240 πρωτοετείς.

Όσο για το θέμα του Διδυμοτείχου, αρχικά ο Συρίγος είπε θα λειτουργήσει φέτος Ψυχολογία, στη συνέχεια πήρε πίσω την απόφασή του για του χρόνου.
Το τμήμα νοσηλευτικής που λειτουργεί στην πόλη ως παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα υποδεχθεί αν εγγραφούν βέβαια οι εισακτέοι, μόλις 26 άτομα.