Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, επισκέφθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επαφών με τοπικούς Φορείς, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων.
Αρχικά, ο κ. Αρχηγός συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος εξήρε το έργο των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών και τόνισε την άψογη συνεργασία με αυτές. Από την πλευρά του ο κ. Αρχηγός ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για την πολύπλευρη στήριξή του, στο προσωπικό των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών και τις οικογένειές τους.
Ακολούθως, μετέβη στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου τον υποδέχθηκε, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης.
Ακολούθησε σύσκεψη με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Διευθυντή του Επιτελείου της ΓΕ.Π.Α.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ορεστιάδας και Ροδόπης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, καθώς και τους διοικητές των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης.
Στις συσκέψεις, ο κ. Αρχηγός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό των τοπικών Υπηρεσιών και τους πολίτες των περιοχών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για τη βέλτιστη διαχείρισή τους.
Συγκεκριμένα, με σκοπό τη συνεχόμενη αναβάθμιση του παραγόμενου αστυνομικού έργου, ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί, προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών και της κοινωνικής ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, αναγνώρισε τον αυξημένο ρόλο που διαδραμάτισαν οι ακριτικές Υπηρεσίες στην επιτυχή διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, προσφέροντας πέραν των καθηκόντων τους, υπηρεσίες σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.
Τόνισε, την αναγκαιότητα μείωσης της γραφειοκρατίας και των διοικητικών διαδικασιών κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ επεσήμανε τη συνεχή προσπάθεια για ενίσχυση των υπηρεσιών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ψηφιακά μέσα, καθώς και τον σχεδιασμό που πραγματοποιείται για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το σύνολο του προσωπικού του Σώματος.
Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Αξιωματικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και Ορεστιάδας, των Ενώσεων Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, της Τοπικής Διοίκησης ΙΡΑ Ροδόπης, καθώς και του Σωματείου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ροδόπης «Αγία Ειρήνη».
Ο κ. Αρχηγός άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αιτήματα των συνδικαλιστικών ενώσεων, επισημαίνοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίησή τους, ενώ επιβεβαίωσε τη στήριξή του σε κάθε αστυνομικό, αναγνωρίζοντας το πολυσήμαντο έργο που παράγεται.
Διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι καθημερινά καταβάλλεται προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού και σημείωσε ότι αξιοποιείται κάθε δυνατός διαθέσιμος πόρος, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων αστυνομικών υπηρεσιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα.
Ολοκληρώνοντας, τον κύκλο των συναντήσεών του, ο κ. Αρχηγός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Ιωάννη Γκαράνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο πεδίο αρμοδιοτήτων των δύο Φορέων και ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε θέματα ασφάλειας των δημοτών της Κομοτηνής.

Η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης αναφέρει:
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Καραμαλάκη Μιχαήλ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Αν. Μακ. και Θράκης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών της Περιφέρειάς μας καθώς και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Αν. Μακ. και Θράκης Υποστράτηγος κ. Συριτούδης Πασχάλης.
Τα θέματα που θέσαμε στον κ. Αρχηγό, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα, ήταν τα εξής:
Α. Την παραμονή και την οριστική λύση του ζητήματος των αδαπάνως αποσπασμένων συναδέλφων μας με την επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΑ”.
Β. Την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης με περισσότερες φορητές θερμικές κάμερες και αυτοκίνητα μεταφοράς ειδικού τύπου. Επίσης, την ενίσχυση του προσωπικού με υλικά ένδυσης και υπόδησης.
Γ. Την άμεση έναρξη των εκπαιδεύσεων του προσωπικού, που διακόπηκαν λόγω covid 19, και ιδιαίτερα της νεοσύστατης ομάδας τύπου ΕΚΑΜ των Συνοριακών Τμημάτων.
Δ. Την επέκταση του κώδικα μεταθέσεων εντός των Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και την αύξηση των εισακτέων στις Ακαδημίες της Αστυνομίας.
Ε. Την ενίσχυση των Τ.Δ.Ε. Κήπων, του Α.Τ. Σαμοθράκης και του Α.Σ. Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης με το μέτρο διαταγών ενίσχυσης σε ειδικές περιόδους και με Δόκιμους Αστυφύλακες κατά το πλαίσιο της εκπαίδευσης τους.
ΣΤ. Την άμεση αποσυμφόρηση των κρατητηρίων από ποινικούς κρατούμενους καθότι η πολυήμερη παραμονή τους επιφέρει πολλαπλούς κινδύνους τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ίδιους.
Ζ. Τέλος, του θέσαμε και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας, όπως την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την επιπλέον χρηματοδότηση για επισκευές οχημάτων εκτός των προγραμματισμένων κ.α.
Ο κ. Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της μείωσης της γραφειοκρατίας και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τον Πολίτη για την καλύτερη εξυπηρέτηση του αλλά και για την αξιοποίηση του Αστυνομικού Προσωπικού στη Δημόσια ασφάλεια.

Ο κ. Αρχηγός Αντιστράτηγος κ. Καραμαλάκης Μιχαήλ, σε συνεργασία με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Αν. Μακ. και Θράκης Υποστράτηγο κ. Συριτούδη Πασχάλη, δεσμεύτηκε ότι θα επιλυθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα περισσότερα ζητήματά μας, που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

Η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ορεστιάδας αναφέρει:
Την 03-10-2021 και ώρα 16:00 περίπου, αντιπροσωπεία της Ένωσής μας είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστρατήγου κ. ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ Πασχάλη και των άλλων Ενώσεων Αστυνομικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη συνάντηση η οποία διήρκησε δύο ώρες περίπου συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό των Υπηρεσιών, κυριότερα από τα οποία ήταν:
α) Το σκοπευτήριο του Τ.Δ.Α Διδυμοτείχου είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο των εγκαταστάσεων του ΤΔΑ και για ένα μικρό ποσό δεν ολοκληρώνεται ώστε να αναβαθμίσει την εκπαίδευση που πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Αστυνομικό προσωπικό.
β)Ζητήθηκε άμεση ενίσχυση με Αστυνομικό προσωπικό καθώς υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις ενώ παράλληλα πολλοί Αστυνομικοί βρίσκονται αποσπασμένοι εκτός Διεύθυνσης για πολλά έτη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις Υπηρεσίες.
γ) Επίσης ζητήθηκε από τον κ. Αρχηγό η ενίσχυση με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα για τις ανάγκες των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθηκών στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι των υπηρεσιών αυτών.
δ)Τέλος ζητήθηκε η μείωση του προσωπικού που απασχολείται στις ομάδες covid της Διεύθυνσής μας, τονίζοντας ότι το προσωπικό που απασχολείται είναι υπεραρκετό σε συνάρτηση με τον πληθυσμό και τον αριθμό των καταστημάτων που υπάρχουν.
Ο κ. Αρχηγός, αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς και τα ζητήματα που τέθηκαν δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά για κάποια εξ’ αυτών ενώ μας διαβεβαίωσε ότι τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν θα επιλυθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Ένωσή μας ευχαριστεί θερμά των κ. Αρχηγό για την εποικοδομητική συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε και αναμένει σύντομα λύσεις στα θέματα που τέθηκαν και για τα οποία πήρε δεσμέυσεις.

Η ένωση αξιωματικών ΕΛΑΣ ΑΜΘ αναφέρει:
Γνωρίζεται ότι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021, αντιπροσωπεία της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ, στο πλαίσιο επίσκεψης του, με αφορμή την τελετή ονομασίας-απονομής πτυχίων των νέων αστυφυλάκων στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής. Στόχος μας ήταν η ανάδειξη των αστυνομικών ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη μας, στις διάφορες Υπηρεσίες τόσο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης όσο και των υπόλοιπων Υπηρεσιών της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. Η αντιπροσωπεία της Ε.Α.Α.Μ.Θ. απαρτίζονταν από τον Πρόεδρο Α/Υ ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗ Αναστάσιο, τον Γενικό Γραμματέα Α/Α΄ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ Άγγελο και τον Αντιπρόσωπο μας στην Ομοσπονδία (ΠΟΑΞΙΑ) Α/Υ ΖΙΩΓΑ Γεώργιο.
Αφού ευχηθήκαμε στον κ. Αρχηγό τα καλύτερα για τη συνέχεια στην επιτυχή πορεία του στο τιμόνι του Σώματος, υπογραμμίσαμε τα σύγχρονα θεσμικά, βαθμολογικά, οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, τα οποία έχουν τεθεί κατά βάση από την Ομοσπονδία μας (ΠΟΑΞΙΑ) στην πολιτική και φυσική μας ηγεσία. Ακολούθως, αναλύθηκαν ειδικότερα ζητήματα που προκρίθηκαν λόγω χρονικών δεδομένων σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, όπως: 1) Θεσμική θωράκιση των Διευθυντών και των Διοικητών Υπηρεσιών, 2) Προμήθεια συμβατικών περιπολικών για τα Τμήματα Ασφαλείας, όπως συνέβη με τα έγχρωμα αυτοκίνητα, 3) Ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων στον Νικηφόρο Δράμας, ένεκα της επικείμενης λειτουργίας των Φυλακών Νικηφόρου και στελέχωση του Τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων Κομοτηνής, για το οποίο έχει εκδοθεί σχετικό Π.Δ. προ δεκαετίας, 4) Ίδρυση αυτοτελών Υπηρεσιών Ελέγχου Διαβατηρίων στην Εξοχή Δράμας, στην Νυμφαία Ροδόπης και στον Άγιο Κων/νο Ξάνθης, 5) Αύξηση ωριαίας αποζημίωσης των αστυνομικών που διδάσκουν στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, 6) Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του αστυνομικού προσωπικού όλων των βαθμών των Διευθύνσεων Αστυνομίας της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ., 7) Μη διαχωρισμός των ανατιθέμενων καθηκόντων ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη αστυνομικούς και 8) Μείωση της γραφειοκρατίας και των γραμματειακών αγκυλώσεων που δημιουργούν την κακώς εννοούμενη ΄΄δημοσιουπαλληλική νοοτροπία΄΄ και περιορίζουν την πραγματική μάχιμη αστυνόμευση.
Ο κ. Αρχηγός μας ευχαρίστησε αρχικά για τη θεσμική παρουσία της Ένωσης μας. Στο πλαίσιο αυτό μας ενημέρωσε ότι τα εργασιακά προβλήματα αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για το Αρχηγείο μας και ότι στην παρούσα χρονική περίοδο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην υφίσταται για μεγάλο αριθμό διαδικασιών η ανάγκη της δια ζώσης παρουσίας των πολιτών στις αστυνομικές υπηρεσίες και για να αποδεσμευτεί προσωπικό που θα ενισχύσει την εμφανή μάχιμη αστυνόμευση. Περαιτέρω γίνεται μελέτη προγραμμάτων σε εξοπλισμούς και το αρχηγείο βλέπει με θετική οπτική, τυχόν μείωση περιττών επιτελικών υπηρεσιών για αντίστοιχη αύξηση της εμφανούς αστυνόμευσης. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε ότι εξετάζονται διαδικασίες απλούστευσης της καθημερινότητας του πολίτη, που θα διευκολύνει σημαντικά το αστυνομικό έργο. Τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν, είναι σε γνώση της ηγεσίας και πρόκειται να αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα, για να δοθούν οι ανάλογες λύσεις.