Συνηθίζουν οι πολιτικοί να παινεύουν τους Έλληνες ακρίτες, μιλώντας για Θερμοπύλες κι άλλα κολακευτικά που οδηγούν στην ήττα (στις Θερμοπύλες χάσαμε, αλλά οι Σπαρτιάτες και οι Θεσπιείς κέρδισαν την αιωνιότητα). Στο τιμημένο νησί της Σαμοθράκης, οι κάτοικοι δεν αποτελούν κάποιο είδος Ελλήνων σε διαφορετική διάσταση. Αν και ανήκουν στους Έλληνες που ζουν κόντρα στους καιρούς και επιμένουν να τιμούν και να κατοικούν στον τόπο τους, δεν έχουν βασικές υπηρεσίες, που παρέχονται είτε από το κράτος είτε από ιδιώτες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για χρόνια το κέντρο υγείας του νησιού δεν έχει όλους τους γιατρούς που έπρεπε να έχει. Τώρα που μπαίνουμε στο χειμώνα, οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι, γιατί έχουμε μάθει να πηγαίνουμε διακοπές μόνο το καλοκαίρι όπου έχει θάλασσα, γιατί πιστεύουμε λάθος, ότι τα νησιά δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν τις άλλες εποχές. Έτσι στη Σαμοθράκη οι κάτοικοι, έχουν μάθει να περιμένουν την άνοιξη. . .
Μία βασική έλλειψη είναι κι αυτή. . .

Στο νησί λοιπόν δεν λειτουργεί σχολή οδηγών. Αυτό πώς μπορεί να μεταφραστεί;

Για να βγάλει κάποιος δίπλωμα, θα πρέπει στην καλύτερη των περιπτώσεων να μετεγκατασταθεί για ένα διάστημα στην Αλεξανδρούπολη, να βρει κατοικία, σχολή οδηγών, να διαβάσει, να δώσει εξετάσεις και να επιστρέψει για να πάρει το δίπλωμα. Αυτή και μόνο η περιγραφή, φανταζόμαστε ότι είναι αρκετή για να αντιληφθεί ο καθένας το τι σημαίνει να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΣΕ ΝΗΣΙ.
Η κατάσταση διαρκεί χρόνια, στερώντας από τους κατοίκους της Σαμοθράκης το αυτονόητο.
Να μη μιλήσουμε για άλλα που σχετίζονται με αυτοκίνητα. Για παράδειγμα για να περάσει κάποιος ΚΤΕΟ το όχημά του, θα πληρώσει καράβι, βενζίνες, ΚΤΕΟ ίσως και διαμονή αν δεν καταφέρει να γυρίσει αυθημερόν.

Το thraki Νεα, ρώτησε τον πρόεδρο του συλλόγου επαγγελματιών Σαμοθράκης και τομεάρχη ναυτιλίας της Ελληνικής Λύσης Μαργαρίτη Κίρκο για το πρόβλημα με την έλλειψη εκπαιδευτή οδήγησης στο νησί. Ο κ. Κίρκος, ανταποκρίθηκε άμεσα και δεσμεύτηκε, ότι ο ίδιος αναλαμβάνει το κόστος μετακίνησης, διαμονής και διατροφής σε όποιον επαγγελματία θέλει να βοηθήσει τους ακρίτες και προχωρήσει σε μαθήματα οδήγησης στο νησί.
Αυτό αποτελεί ίσως ότι πιο ευχάριστο, θα μπορούσε να συμβεί για τη Σαμοθράκη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άμεσα να επικοινωνήσουν με τον κ. Μαργαρίτη Κίρκο στο τηλέφωνο 697 643 5139
Μαθητές προφανώς θα βρεθούν δεκάδες
Θα βρεθεί έστω ένας επαγγελματίας να στηρίξει το νησί μας;