Τα υπολείμματα του καφέ ας γίνουν εδαφοβελτιωτικό

Το λίπασμα, το εδαφοβελτιωτικό ή ακόμη και το απωθητικό οργανισμών, το έχουμε μπροστά μας, αλλά το πετάμε στα σκουπίδια. Ποιος δεν έχει δει άλλωστε στις καφετέριες, τώρα που έγινε της μόδας να πίνουν όλοι φρέντο, τον άνθρωπο που φτιάχνει τον καφέ να κτυπάει στον κάδο των απορριμάτων και να απορρίπτει εκεί τον καφέ που έχει φιλτραριστεί;
Κάθε φορά όμως που πετάει τον καφέ, πετάει λίπασμα.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και γεωπόνος Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, επεξηγεί και μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε, ότι μπορούμε να έχουμε δωρεάν λίπασμα.

 

Εσείς τώρα που το μάθατε, θα ζητήσετε από την καφετέρια που συχνάζετε να σας κρατούν δωρεάν λίπασμα;

 

Τι αναφέρει με το επιστημονικό του κύρος ο κ. Παπαδάκης

Δεκάδες πλέον τα καφέ και οι καφετέριες ακόμη και στα μεγάλα χωριά της Θράκης. Σχεδόν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο θα βρούμε να μας φτιάξουν έναν αναζωογονητικό ζεστό ή κρύο καφέ. Η νέα μόδα με τους εσπρέσο και τους καφέδες φίλτρου δημιουργούν περισσότερα οργανικά απορρίμματα από τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ που το κατακάθι του με λίγο νεράκι γίνονταν λίπασμα στην γλάστρα με τον βασιλικό.
Οι νέοι αυτοί καφέδες, που στην ουσία εκχυλίζουν την καφεΐνη, αφήνουν πολλά κιλά «άχρηστης» οργανικής ουσίας που εν τέλει καταλήγουν στα σκουπίδια.
Όμως η οργανική ουσία αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην γεωργία και στις καλλιέργειες για πολλούς λόγους.
1ον Είναι ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη της μικροχλωρίδας και μικροπανίδας του επιφανειακού εδάφους.
2ον Είναι σίγουρα απολυμασμένη αφού κατά την εκχύλιση διαβρέχεται από νερό πολύ υψηλής θερμοκρασίας.
3ον Περιέχει θρεπτικά υλικά που δεν μεταφέρονται στο ποτήρι και μπορούν με οξείδωση και διάσπαση να απελευθερωθούν στο έδαφος
4ον Βοηθά στο σχηματισμό ψιχαλωτής δομής του εδάφους καθιστώντας το ευδιάτρητο από τις ρίζες και τους γεωσκώληκες.
5ον Επιστρέφει στο έδαφος ικανές ποσότητες αζώτου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου και άλλων ιχνοστοιχείων.
6ον Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει pH = 6,5 που είναι η βέλτιστη οξύτητα για την ανάπτυξη υγειών φυτών. Μπορεί τοπικά να διορθώσει το pH όπου υπάρχει εντοπισμένο πρόβλημα.
7ον Αν τα ρίξουμε περιμετρικά των λαχανικών μας, αυτό δρα ως ζώνη προστασίας από τα σαλιγκάρια.
Η νέα μόδα με τους καφέδες ανά χείρας και του delivery ας γίνει πιο οικολογική και πιο πράσινη με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα καλαμάκια και τα πλαστικά των συσκευασιών ήδη δημιουργούν οξύ πρόβλημα στις θάλασσες και στους σκουπιδότοπους.